Одштампајте ову страницу

ИЗЛОЖБА ИКОНА У ЛАЗАРЕВЦУ

ИЗЛОЖБА ИКОНА У ЛАЗАРЕВЦУУ понедељак, 17. марта 2014. године, почетком треће недеље Великог поста, са благословом нашег Епископа шумадијског и администратора жичког, Господина Јована, у сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, у сали парохијског дома у Лазаревцу, отворена је изложба икона под називом “Светлости тиха...”.

Аутор изложбе, свештеник Влада Димитријевић, је заједно са кустосом Центра за културу, Даринком Станојевић, отворио изложбу, захваливши се свима који су се потрудили да ова изузетна збирка икона буде доступна лазаревачкој публици.

Овог пута изложба је била састављена углавном од радова локалних иконописаца, али и пар драгих гостију са стране. По речима посетилаца, који су се сабрали на овај догађај у великом броју, ова збирка је својим квалитетом надишла епитет “локално”. Отварање изложбе употпунио је пригодан културно-уметнички програм. На почетку је наступила мушка секција хора “Свети Димитрије”, предвођена јерејем Владимиром Стојковићем. Окупљенима су се представили млади лазаревачки глумаци Перо Бјековић и Предраг Пауновић, рецитујући поезију инспирисану иконама.

Изложба je отворена све до 23. марта. Као и прошле године, изложба ће бити едукативног карактера, јер ће у простору свечане сале парохијског дома, вероучитељи одржавати часове верске наставе, за ученике основних и средњих школа, на тему “Православна икона”.