Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ОПЛЕНЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ОПЛЕНЦУНа дан Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, 09. Октобра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог вел. муч. Георгија на Опленцу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани свештеник младеновачки, са свештенством и ђаконима Епархије шумадијске.

Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње манастира Никоља заједно са црквеним хором "Опленац".

Светој Архијерејској Литургији присуствовали су принц Владимир и принцеза Бригита Карађорђевић, председник Општине Топола Драган Живановић, као и деца средње и основне школе у Тополи.

Обративши се верном народу Епископ Јован је истакао величину Светог Јована Богослова који је рекао да Бог у Љубави пребива. Бог је тај који је показао и указао љубав прем човеку, према томе човек је дужан да узврати истом мером. Љубимо Бога и љубимо једни друге, то је нова заповст коју Христос поручује својим ученицима. Заповест која убија грех, а не грешника. Љубав према грешницима је највеће чудо које је Христос објавио. Од мржње долази свако зло, а љубав трпи све, не надима се, не завиди, она обесмрћује човека. Бог је послао у овај свет Краља Александра који је извршио и остварио свој смисао, тако што је служио свом народу из љубави. Сви ми смо такође призвани да остваримо свој смисао у овом свету, јер нас је Бог створио са циљем, а тај циљ можемо испунити ако будемо имали љубави, јер је Бог Љубав, како каже Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након завршетка Свете Архијерејске Литургије служен је парастос и помен на гробу Краља Александра првог Карађорђевића, а по завршетку организовано је послужење и ручак за госте од стране управника Задужбине Краља Петра првог Карађорђевића, Господина Драгана Рељића.

Остоја Пешић, јереј