Одштампајте ову страницу

СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ ОНОМЕ КОЈИ ВЕРУЈЕ

СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ ОНОМЕ КОЈИ ВЕРУЈЕУ среду 17. децембра, када света црква слави Свету великомученицу Варвару и Преподобног Јована Дамаскина, Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио окупљеним верницима осврнувши се на прочитано зачало из јеванђеља по Марку, протумачивши причу о исцељењу крвоточиве жене.

Та жена која је исцељена је она жена Вероника, која је на путу крсног страдања Господа Исуса Христа, када је његово лице било знојаво и крваво, убрусом обрисала лице Његово и на том убрусу осликао се лик Господа нашега Исуса Христа и тај убрус се и данас чува. По тумачењу Светог Јована Златоустог ова жена је себе сматрала нечистом и због тога се није усуђивала да дотакне тело Христово већ је само желела одећу његову дотаћи, сматрјући и то довољно за њено исцељење. Ово показује колико је велика вера ове жене. А све је могуће ономе ко верује. Онај ко верује он зна да ће му Господ помоћи, али вера мора бити јака и мора се живети по тој вери. Ни иконе ни мошти не чудотворе саме по себи, него енергија Божија сила Божија када се она удружи са нашом вером чини чуда. Може се човек дотаћи и највеће светиње као што је причешће и ова лутургија, али ако нема вере чудо се неће десити.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ћакон Немања Стојковић