БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА У АЗАЊСКОЈ ШКОЛИ

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА У АЗАЊСКОЈ ШКОЛИДана 6. јануара 2015. године, на Бадње вече звоно са месног храма Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи окупило је велики број верника који су присуствовали Св. богослужењу и паљењу Бадњака. Међу присутнима је био и велики број школске деце.

Сутрадан, на дан најрадоснијег празника, Рождества Христовог, прослављање је настављено Св. Литургијом у храму, а потом у просторијама азањске школе. Чак ни велика хладноћа није спречила велики број деце да узме учешће у Св. Литургији, коју су служили протојереј – ставрофор Драгиша Јелић и јереј Дејан Ненадовић. Свето Богослужење је улепшало умилно појање чланова Дечијег црквеног хора Св. Врачеви под руководством свог вероучитеља. Након Свете Литургије, ученици, наставници и велики број верника је посетио и нашу школу.

Верници су, у школи, традиционално присуствовали обичају „Ломљења Божићне чеснице“ за наше најмлађе ђаке - прваке. Целокупна светковина започела је молитвом и ломљењем Божићне чеснице које су вршили свештеници: Драгиша Јелић, протојереј-ставрофор и Дејан Ненадовић, јереј. Присутнима се пригодним речима обратио прота Драгиша, који је свима честитао празник наглашавајући значај веронауке у образовању; истичући да је за одрастање сваког детета најзначајнија породица, а затим школа, како рече прота: Школа- ОХРИСТОВЉЕНА И СВЕТОСАВСКА, јер само као таква може да усмери дете да одраста у правог човека, који је лик самога Бога. Човека чији ће узор бити Богочовек - Христос. Након проте, присутнима је и директорка школе Слађана Јелић честитала празник. Настављен је пригодан програм који су припремили вероучитељ и учитељи првог разреда са својим ђацима.

По завршетку програма, првацима су подељени божићни пакетићи (дар школе), а најсрећнији међу првацима био је Јован Прокић, који је при ломљењу чеснице пронашао златник. Дародавци златника за ову прилику су наизменично: Црквена општина Азања, ОШ „Радомир Лазић“, МЗ Азања и МЗ Влашки До. Ове године је златник поклонила ОШ „Радомир Лазић“.

Слављење Божића свако је наставио у крилу своје породице!

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Бојан Стојадиновић, вероучитељ