ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА И БОГОЈАВЉЕЊА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА И БОГОЈАВЉЕЊА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУНа Празник Крстовдана и Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Саборног храма.

У раној Цркви су се на празник Богојављења славила сва Христова јављања свету: Рођење Христово, Поклоњење мудраца Христу, Христово Крштење. Почетком четвртог века издвојен је празник Рођења Господа Исуса Христа - Божић и слављен је посебног дана, као и данас.

На дан Богојављења Црква слави Христово Крштење на реци Јордану. Господа је крстио Свети Јован Пророк, Претеча и Крститељ. Том приликом су се небеса отворила и људима се открио, објавио, Бог као Света Тројица: Господ Христос се крштавао у реци Јордану, Бог Отац се јавио у виду речи: «Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи», а Дух Свети се јавио у виду голуба. Када се крстио, Христос је имао тридесет година. До тада је живео у оквиру своје породице у Галилеји и то као обичан човек, занатлија. Свет је тек након Крштења Господњег познао Три Личности Свете Тројице. Након Богојављења на Јордану и нама је омогућено да крштавамо «у име Оца и Сина и Светога Духа». Уласком Христовим у воде Јордана долази до једног коренитог преокрета. Не чисти се Онај који бива крштаван, јер је Он неупрљан; вода је та која доживљава преображај, када у њу улази Светлост. Та вода, за коју се веровало да је провидна и чиста, била је у ствари, загађена – настањена злим дусима, слугама старих богова. Зато, на многим иконама Крштења Господњег можемо, приметити нека мала створења која су приказана како беже пред Христом. Понекад су им давана имена: «Јордан» или «Море», а ради се о персонификацијама природе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После евхаристијског сабрања, Владика Јован у порти Саборног храма извршио је Велико водоосвећење. Мноштво верног народа је присуствовало Евхаристијском сабрању и водоосвећењу, после којег је свако узео освећену Богојављенску воду по својој потреби: да се очисти, да се исцели од болести, да би њоме благословио дом свој.

Срећко Зечевић, протонамесник