САВИНДАН У МЛАДЕНОВЦУ

САВИНДАН У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне две године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела Светосавском академијом одржаном у недељу 25. јануара. Академију је отворио јереј Марко Јефтић Светосавском беседом „О суштини и изворима вере Светосавске“. Беседа није била пуко присећање на фактографске податке из живота првог српског просветитеља, већ је указано на његов значај савременом човеку у савременом свету. У овој беседи младеновачком свештенству и верном народу је поново, кроз Савин пример, потврђено да је једино добро богословље оно које је делатно, односно оно које почива на Путу, Истини и Животу и да управо следујући веру Светог Саве можемо узрастати до пуноће раста Христовог.

Након беседе оца Марка Јефтића, ученица Нађа Гроздановић је прочитала награђени Светосавски темат „Свети Сава – просветитељ и учитељ“, а затим су ученици ОШ „Момчило Живојиновић“ (њих тридесет) извели су у препуној сали парохијског дома изузетно интересантну и поучну представу у част Светог Саве „Најдрагоценији бисер“. Вредно помена је да је представа у сваком свом сегменту створена од стране Младеновчана, пошто су текст и режија оригинално дело професорке српског језика у ОШ „Момчило Живојиновић“ госпође Милене Мацуре.

У понедељак увече је служено празнично бденије, а у уторак 27. јануара велико мноштво најмлађих верника младеновачког Храма је испунило своју Цркву и након што су послушали посланицу свог Епископа и сједнили се кроз Свету тајну Причешћа, извели су пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице овај празник је улепшан светосавским пакетићима и књигама о Светом Сави које је добило неколико стотина најмлађих верника у Младеновцу.

јереј Марко Јефтић