ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 21. јануара када света црква слави Свете мученике Јулијана и Василиса, преподобног Георгија Хозевита и Светог Григорија Охридског. Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу, где је рукопроизвео у чин чтеца Далибора Шкркића, апсолвента економског факултета.

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио окупљеним верницима осврнувши се на прочитано зачало јеванђеља по Марку. Између осталог рекавши да је срце у ствари то духовно средиште човековог бића, а не само центар емоција. Све што је само у емоцијама брзо наиђе, али брзо и прође. Јер нема подлоге оне Божанске љубави, оне жртвене љубави. То значи жртвовати се за онога кога волиш. Не одбацити некога ко чини зло, већ љубављу покушати да га исправиш и укажеш му да то што чини није добро. Када дете учини неко зло родитељ покушава да му докаже да то није добро. А када не успе да му докаже, прави родитељ почне да се моли за своје дете и моли се још више да би та молитва и благодат помогли му да спозна да то што чини заиста није добро.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

ћакон Немања Стојковић