СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ организацији основне школе „Свети Сава“ у Аранђеловцу је 24. jaнуара 2015. године по осми пут организована Светосавска свита, као аутентичан начин прославе школске славе. Својеврсну литију кроз главну аранђеловачку улицу по трећи пут је предводио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован.

Свих 450 ученика основне школе „Свети Сава“ костимирани у средњевековне одежде су прошетали кроз град, док су витезови Свибора, коњаници и запаљене бакље обојили поворку нестварним бојама. На крају шетње кроз главну улицу и парк Буковичке бање на отвореној сцени смотре „Мермер и звуци“, ученици су одржали сценски програм са темом „Светосавље и слобода“.

Препуном гледалишту прво се обратио директор школе Г. Зоран Радовановић, који је поздравио све учеснике и посебно се захвалио Владици Јована на подршци и присуству Светосавској свити. Потом је Владика Јован благословио сву децу и сабрани народ, нагласивши да све српске школе и сав наш народ слави Светога Саву као нашег светитеља и просветитеља и највећег богаташа који нам је свима поклонио неизмерно богатство, а то богатство је и вера и просвета, Црква и држава, писмо и књижевност, и све оно чиме јесмо Срби и Светосавци. Због свега тога ми смо дужни да његов свети лик одржавамо у нама и међу нама, а одржаћемо га ако светоме Сави будемо подражавали својим делима и животом.

Овом Свитом и приредбом ученици основне школе „Свети Сава“ из Аранђеловца, заједно са својим учитељима и наставницима, желе целом свету да пренесу следећу поруку: „Шетамо зато што не желимо да стојимо у месту, носимо витешка одела зато што желимо витешку борбу кроз живот, осврћемо се на прошлост да не би изгубили будућност, тежимо животу у вечности, следимо пут Светога Саве“!

вероучитељ Војин Милосављевић