ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИСавиндан је у свакој просветној установи увек свечан догађај који оплемењује како наставнике тако и саме ђаке. Намеће се утисак као да смо из године у годину све удаљенији од свог првог српског просветитеља, архиепископа и утемељивача српске духовности и свега што нас чини народом, зарад неких других циљева и стремљења, а све ближи просвети пуној знања без истинске просвећености. Зато свака Светосавска академија као да нас подсећа на овај изазов да кренемо путем који нам је Свети Сава завештао како би смо разликовали Истину од лажи, Живот од смрти, Пут од странпутице.

Уз призвуке оваквог приступа свечаној Светосавској академији Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован пререзао је славски колач у Првој крагујевачкој гимназији у присуству новоизабраног градоначелника Г. Радомира Николића, начелника школске управе Г. Радојка Дамњановића, високих званица, умировљених професора ове угледне просветне установе, родитеља и ђака. Директорка школе Г-ђа Славица Марковић поздравила је присутне речима да је Свети Сава наш највећи и најсветлији пример који треба да следимо у свом животу. Ученици ове школе су приредили свечани програм са својим професорима Сузаном Дивац и Његошем Гребовићем. Овом приликом су додељене награде најбољима међу најбољим ученицима у овој школи. Ученица трећег разреда Сара Милојевић, уз пуно осећања и дирљивих запажања, изнела је беседу о Светом Сави која је била пропраћена најдужим аплаузом.

На крају програма одржано је пригодно славље у којем су учествовали професори и ђаци са гостима.

Драган Степковић, вероучитељ

 

 

 

 

 

 

 

 

БЕСЕДА О СВЕТОМ САВИ

Свети Сава, највећи међ’ Србима. Онај за кога рекоше мудри људи: „И на сунцу има пега, а на карактеру, животу и раду Светог Саве нема их”.

Данашњи дан је забележен златним словима у српској историји. И црвеним словима. Празник, један од највећих. Школска слава – Свети Сава. Празник деце, васпитача, наставника и професора, дан просвете. Јер знање је моћ.

Традиције се морамо сећати... Морамо познавати прошлост, да бисмо боље разумели садашњост и храбро корачали ка будућности. Треба поштовати и примити оно што је добро, што је вредно и усадити га.

И на овај дан, Свети Саво, светитељу наш, кличемо ти сви у глас! Ми ходамо твојим путем, следимо Твоје мисли и дивимо ти се! Стазе твоје су пуне љубави, поштења и части.

Растко Немањић, ујединитељ српскога рода, просветитељ и архиепископ, учитељ, саветодавац, дипломата. Градио је цркве, манастире, школе и болнице, описмењавао људе и стварао државу. Ујединио је цркву и државу, свештеници су говорили језик народни и познавали душу народа.

Док је боравио у Хиландару, Свети Сава је писао да треба ценити и неговати врлине и праве истинске вредности. А најбољи пример понашања, врлина и складности, показује учење Светог Саве и сам његов начин живота. Он нам је својим аскетизмом и моралним квалитетима показао како треба делати, како треба живети, у складу са својим мислима.

Кад станем пред његову икону, испред фреске у манастиру, осетим мир којим зрачи и доброту. И као да чујем његов глас, чист и звонак, успорен и миран, без трунке повишености, љутње и срџбе. И његове ме очи милују, уста благородно говоре... А појава, скромна и честита, изазива поштовање и жељу да живимо његовим начином живота. Испоснички и скромно, никако гордо. У његовом животу није било несклада и недоследности. Учио је народ правим вредностима, суздржаности, мирио завађене, давао наду.

Традиције се морамо сећати... Треба усвојити добре ствари, а одбацити гнев, бес, инат, јарост, разметљивост, звецкање новцем и мачем. Јер Свети Сава је проповедао и учио народ божјим законима и заповестима, поштењу и узорности. Говорио је да треба имати праву и просвећену веру у Бога, да треба чинити добра дела, јер је на тај начин божји човек савршен. Молио се за народ свом својом душом. Био је мудар и понизан, племенит и дародаван. За себе није тражио ни желео ништа. Био је принц који се одрекао престола. Изабрао је монашку одору, једноставност ћелије и манастирског живота.

А времена су данас тмурна, несигурна... И овај јануар, снег и мраз, заледили нам душу и срца. Увукао се неки немир у људе. Померене вредности. Испливале на површину ружне ствари, мане као мерило исправности, а врлине запостављене. И осећам треперење у ваздуху, осећам зебњу. Улицом лебде људи, помало изгубљени и занесени... Видим како многи просе и жале се да немају за хлеб, за струју... И леди ова зима, и ово време, увлачи се у кости...

Ал‘ висибабе стидљиво измилеле и испружиле своје насмешене главице. Траже зраке сунца.

Понеко је, понегде, изгубио компас. Али, ако погледамо у небо, видећемо најсветлију звезду водиљу која ће нас испунити љубављу и запалити искру части, скромности и хуманости.

Дух великих вођа, јунака и мислилаца даје нам снагу, буди веру и наду, испуњава радошћу. Њихове мисли обавијају нас свом силином и вуку напред. И не дам се, посрћем, падам, али убрзо и дижем, и ето, корачам уздигнута чела. Сама мисао на те велике и снажне фигуре, на Светога Саву, на наше претке, на њихове ране и муке - буди ме и даје вољу. Гране су им ломили, али их нису сломили. Корен је пустио дубоко жиле, које се не могу ишчупати ни посећи.

Свети Сава је оличење свега што је добро и племенито у нашем народу. Он је морална светлост која нам обасјава пут, он је пример како треба живети и радити. Како бити човек. Генерације су се напајале са његовог извора мудрости, истине и поштења. Борио се вером, миром, учењаштвом. И свака његова реч, још увек одјекује, упркос вековима. Урезала се дубоко у наша срца као мисао водиља, као аманет.

И у мени данас расте понос. Понос што сам ђак најстарије школе у Србији, Прве крагујевачке гимназије. Понос што живим у некадашњој престоници, што сам део традиције и изданак Светог Саве, Немањића, Обилића, Марка Краљевића, Карађорђевића и Обреновића.

Свети Јустин Ћелијски каза да нема истинског добра, правде и слободе у историји српског рода, а да није Светога Саве, да нема ничег истински великог, бесмртног, узвишеног, ничег истински славног, ни вечитог у историји српскога народа, а да није од Светога Саве.

Светитељу наш, завештао си нам да будемо сложни, честити и часни. И на Савин и наш дан, желим да кликнем, раширим крила и загрлим народ сав, како си нас и учио...

Поносно кажем да ће снага његова и његових мисли тећи и даље. И да ћемо и даље помињати и величати његове идеје, светосавље, његов труд и божанске речи, са којима се уздигао у свеце. Груди се пуне поносом што се не заборавља оно што је усађено, што се преноси и поноси...

Живот нам је дат да будемо вредни, добри, племенити, истрајни… Да помажемо једни другима, да се волимо. И зато се треба радовати и славити живот. Морамо се ујединити, удружити и помагати. Јер осмех и лепу реч је лако дати, бесплатни су. А свима нама потребни, као киша, као сунце… Дарујмо љубав. Светосавље, то је љубав, то је мир, то је праштање...

Свети Саво, ти си наш узор, учитељ и пријатељ у тешким данима. Чудотворац, који даје наду.

Свети Саво, кличемо ти сви у глас!

Ули снаге ти у нас!

Сара Милојевић, III/3, Прва крагујевачка гимназија