ПРОСЛАВА САВИНДАНА НА АЕРОДРОМУ

ПРОСЛАВА САВИНДАНА НА АЕРОДРОМУВелики број верника, међу којима су се посебно истицала деца школског и предшколског узраста, слио у се храм светог Саве на дан светог Саве и тиме показао улогу, значај и славу која овом светитељу припада у нашем народу.

Светом Литургијом началствовао је јереј Иван Антонијевић уз саслужење свештенства светосавског храма у Крагујевцу. Благољепију светог богослужења допринели су крагујевачки богословци којима је руководио професор појања Немања Старовлах.

У току Свете Литургије причестио се велики број верника, а посебно деце, који су причешћем Светим Тајнама и сједињењем са Васкрслим Христом показали да остају на путу светосавља. Овај пут који је утабао свети Сава, који су поплочали светородни Немањићи, на кога су нас подсетили ина који су нас вратили свети Николај Жички и проподобни Јустин Ћелијски јесте пут литургијског сједињења са Христом.

Након читања посланице Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и након Причешћа Телом и Крвљу Христовом преломљен је славски колач у спомен и часта равноапостолног Саве српског.

Након завршетка Свете Литургије одржан је традиционални рецитал у част светом Сави током кога су наши најмлађи кроз прозу и поезију изнели захвалност светом Сави. Том приликом подељено је преко 130 пакетића малишанима.

Свештенство храма светога Саве решило је ове године да обрадује и децу која су хоспитализована у КБЦ-у Крагујевац на Педијатријској клиници, као и децу без родитељског старања која су смештена у Центру за развој социјалних услуга „Кнегиња Љубица“. Сарадња са Центром „Кнегиња Љубица“ није новина у животу аеродромске Цркве, али сарадња са Педијатријском клиником јесте. Уз срдачну помоћ и посредовање др Весне Величковић, спец. педијатрије и неонатологије, око четрдесет малишана смештених на педијатриској клиници добило је пакетиће поводом светог Саве. Овим гестом је још једном показано да се свети Сава пре свега слави делима миросрђа и љубави.