Одштампајте ову страницу

“МУДРИ И ЈУНАЧКИ ВОЈВОДА ЈАНКО КАТИЋ” У ПОПОВИЋУ

“МУДРИ И ЈУНАЧКИ ВОЈВОДА ЈАНКО КАТИЋ” У ПОПОВИЋУУ недељу, 1. марта 2015. године, када се завршава прва недеља поста, у Недељу православља, црквена општина поповићка је школској деци ове парохије приредила право изненађење.

Након одслужене Свете Литургије, у којој се мноштво деце причестило Христом Господом, школарци ове парохије су добили поклон-представу.

У црквеној сали је изведена монодрама “МУДРИ И ЈУНАЧКИ ВОЈВОДА ЈАНКО КАТИЋ“ у извођењу београдског глумца Александра Дунића по тексту Милована Витезовића.. Ученици Основне школе су имали могућност да на један потпуно нов начин упознају лик Јанка Катића, војводе из Првог српског устанка, али и и ликове других учесника овог устанка, као и време у коме је он живео, историјске прилике и догађаје са краја 18. и почетка 19. века у Србији.

Подсетићемо да је Јанко Катић био војвода и један од организатора Првог српског устанка. Рођен је у Рогачи испод Космаја. Обављао је дужност кнеза Туријске кнежевине. У устанку је учествовао од првих дана и био је један од најхрабријих војвода. Мемоаристи кажу да је био један од највећих јунака свога времена и да је био веома речит и паметан. Погинуо је 1806. године уочи Мишарске битке, недалеко од Шапца, у селу Крнићу.

Све ово су ученици чули овог пута као монодраму коју је глумац Александар Дунић одлично интерпретирао и при том био костимиран онако како је и изгледао мудри и храбри војвода, што је допринело веома упечатљивом утиску и дочарало време, људе и догађаје у периоду Првог српског устанка.

У овом дану су се присутни усавршавали, осим у духовности, и у култури и историји.

Марко Стевановић свештеник