Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУЕпископ шумадијски Јован је 7. марта по новом календару, у другу суботу Васкршњег Поста када се уједно славе свети мученици у Евгенији, служио у храму Свете Параскеве у Лапову Свету Архијерејску Литургију.

Верујући народ Лапова нема у току године честу прилику да уживо чује богонадахнуту реч свог пастира те је тако храм био мали да прими све оне који су дошли на литургијско сабрање. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Горан Живковић, јереј Влада Бранисављевић, као и протођакон Небојша Јаковљевић.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао богонадахнуту беседу у којој је тумачио речи великог Христовог апостола Павла, рекавши да треба да се чувамо од зла, неверовања и одступања од Бога живога. Такође нам ваља да се чувамо од лењости и немарљивости, јер лењ човек по правилу смишља оно што није добро. Човек који има Бога у себи сав гори љубављу ка Богу и Цркви-нагласио је шумадијски архипастир. Епископ је затим говорио о Господу Исусу Христу који није жалио труда да окупи своје стадо и да исцели многе болесне. Тако и ми треба да не жалимо труда да живимо животом Бога и Цркве. Господ, творац читаве васељене, непрекидно куца на врата свачијег срца јер је срце човека најмилије обитавалиште Бога. Ако Бог не обитава у нашем срцу онда у њему обитава све оно што је супротно Богу. Срце није само главни орган нашег тела већ главни духовни орган целог нашег бића којим видимо Бога, али зато треба да будемо чистога срца као што пише у Јеванђељу. Оно треба и да задрхти од Бога јер где нема правога страха божијега ту нема ни вере ни љубави-даље је нагласио Епископ Јован у својој богонадахнутој беседи.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На Светој Литургији причестили су се сви присутни свештеници, а затим су Светом Путиру приступили верници као и деца која похађају веронауку доказавши тиме у пракси оно што су учили на часовима овог битног предмета.

Љубављу верујућег народа Лапова уприличена је после Свете Архијерејске Литургије вечера љубави којом је духовно заокружен данашњи свечани дан у Лапову.

Протонамесник Горан Живковић