ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ

ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГДана 20. марта 2015. године, у петак чстврте недеље васкршњег поста Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светих бесребреника Козме и Дамјана у Сипићу. Повод за литургијско сабрање је исповест Архијерејског намесништва рачанског. Пре почетка Свете Литургије свештенство рачанског намесништва се исповедило, а исповедник је био протојереј – ставрофор Милан Борота.

Првојерарху шумадијске Епархије Господину Јовану у литургијском сабрању саслуживали су следећи свештеници: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј –ставрофор Миладин Михаиловић, в. д. Архијерејски намесник рачански, јереј Миломир Васиљевић, парох вишевачки и јереј Дејан Шишковић, парох други лаповски. Ову духовну радост и евхаристијску заједницу употпунили су активним учешћем како верници из Сипића у великом броју, тако и велики број деце.

На позив ђакона «са страхом Божијим и вером приступите», сви су приступили Светој Чаши, сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је Света Литургија догађај будућности и предокус Царства Божијег.

Обративши се и поучивши верни народ Преосвећени Владика Јован је истакао значај поста као средство за долазак до циља, као и то да нема телесног поста без духовног. У току поста треба што чешће да преиспитујемо себе, да појачамо молитву и добра дела зарад сусрета са васкрслим Господом-нагласио је даље владика. Он је затим наставио своју богонадахнуту беседу рекавши да је пост благословен и да је зато исти сваком православном хришћанину на радост. Иако је добро што се у медијима доста говори о посној храни, не смемо свести часни пост само на тај спољашњи део. Напротив, најбитније је причестити се јер сам Господ каже у Јеванђељу да ако не једемо Његово тело и не пијемо Његову крв нећемо имати живота у себи. То значи да је свето Причешће не само на здравље душе и тела него предуслов да би смо имали вечни живот. Епископ Јован је такође нагласио да сваки хришћанин треба да верује у васкрсење како Христово тако и своје када дође до свеопштег Васкрсења.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије приступило се читању реферата на тему «Светлост Христова просвећује све» коју је за ову прилику написао протојереј Миленко Стикић, парох трећи лаповски. Поздрављајући све присутне протојереј Миленко Стикић је на почетку излагања објаснио светлост као природни феномен и као богословски појам. Овај рад је, даље, конципиран у скаладу са истинама на које упућује сам тема, а то је: да је Христос истинска Светлост и Светлодавац и да је та истина у исто време истина нашег спасења, што значи да када говоримо о томе да је Христос светлост и наше Просвећење и да Његова Светлост просвећује све, ми говоримо о нашем обожењу и спасењу у Христу. Рад је завршен речима апостола Јована да је незалазна светлост Христова та светлост будућег века, која непрестано сија и просвећује свет до краја овога света. Након прочитаног реферата уследила је дискусија на задату тему. Учешће су узели сви свештеници. На крају је Епископ шумадијски Господин Јован поучио све свештенике и упутио благослов за даљи мисионарски рад на њиви Господњој.

Након радног дела уследила је трпеза љубави, коју је за ову прилику припремио домаћин јереј Ивица Камберовић са својим парохијанима.

Јереј Дејан Шишковић