КОЈИ ПРЕТРПИ ДО КРАЈА ТАЈ ЋЕ СЕ СПАСИТИ (Мт 10,22)

КОЈИ ПРЕТРПИ ДО КРАЈА ТАЈ ЋЕ СЕ СПАСИТИ (Мт 10,22)У недељу, 22. марта када наша Црква прославља Светих четрдесет мученика Севастијских, служена је Света Литургија у храму Вазнесења Господњег у Сопоту. Литургију је служио протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић уз присуство великог броја верника, а понајвише ученика ОШ ,,Јелица Миловановић, који су са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем узели учешћа у Светој Литургији, најпре појањем богослужбених песама, а затим и кроз Пречисто Тело и Крв Господа Исуса Христа.

У својој беседи отац Љубиша је рекао да кроз овај пост себе упознајемо, себе очишћујемо и себе изнутра обогаћујемо, а у томе на помаже и молитва Светог Јефрема Сирина у којој тражимо од Господа да нам подари Дух смиреноумља, Дух трпљености и Дух Љубави. Али треба се молити да нам Господ подари и храбрости као што је то даровао и Светим мученицима које данас прослављамо, јер за том храброшћу жудимо и желели би да се са њом и украсимо, односно да та хришћанска храброст постане и наша својина. А та храброст састоји се у томе да је Господ са нама. Из тог уверења извире спокој, мир, љубав и нада. Када знамо да је Господ са нама онда смо храбри и држимо се Њега без обзира какве нас невоље сналазиле.

Помолимо се да нас Господ снабде врлинама светих мученика и храброшћу која нам је потребна у ово време малодушности и укрепи нас у даље подвиге.

По завршеној Литургији ученици су наставили дружење у порти храма, уз духовне песме које су певали са својим гостима члановима групе ,,Ђурђеви Ступови“.