Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГУ среду Цветне недеље Васкршњег поста 1. априла 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Венчац у Брезовцу. Пре свете Литургије обављена је исповест свештенства орашачког намесништва, а исповедник је био високопреподобни архимандрит Георгије, настојатељ манастира Венчац.

Епископу су саслуживали архимадрит Георгије, протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић- Архијерејски намесник орашачки, протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Бранислав Борота и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

Лепоту овог Литургијског сабрања употпунила су деца Основних школа из села Бање, Брезовца и Липовца, која су заједно са својим вероучитељима Марином Лазовићем и Момчилом Јагодићем учествовала у светој Литургији причестивши се светим Тајнама Христовим.

Током свете Литургије владика Јован се обратио сабраном народу, говорећи о значају поста и припреми за велике дане Страсне седмице, који су пред нама. Прави пост не смемо схватати само телесно, тј кроз уздржање од мрсне хране и лоших дела, већ на прво место треба да поставимо наше покајање, да појачамо наше молитве, да се смиримо пред Богом и ближљима и да опраштамо једни другима. Такође је неопходно да имамо послушање према Цркви Божијој и да се држимо реда и поретка у свим сегментима црквеног живота.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије у конаку манастира Венчац одржђан је братски састанак на коме је јереј Милош Мијатовић прочитао реферат на тему: „Химна љубави као суштински етос Цркве“. По прочитаном реферату, састанак је настављен плодном дискусијом о овој најважнијој теми у животу Цркве, а све је завршено заједничком трпезом љубави.

јереј Александар Миловановић