Одштампајте ову страницу

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУХрам светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром био је препун верника у време највећих хришћанских празника. Мноштво верујућих притекло је овом светом храму у време Страсне седмице и у веме Празника над празницима, тј. у време прослављања Васкрсења Христовог.

Током Страсне седмице велики број деце, ученика школе „Мирко Јовановић“  долазио је у овај свети храма. Током Велике недеље настављена је пракса вероучитеља ове школе да ђаке упознају са значајем, смислом и формом Свете Литургије Пређеосвећених Дарова.

Осим основаца, велики број верујућих скупио се у храму и на Велику среду, када је у поподневним сатима служена Света Тајна Јелеосвећења. У свршавању Свете Тајне учествовали су јереј Бранислав Матић, протојереј-ставрфор Милан Борота, протојереј-ставрфор Рајко Стефановић, протојереј Драган Брашанац, јереј Немања Младеновић, јереј Александар Мирковић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић. Помазивању светим јелејем приступило је око 450 верујућих из читаве околине.

На Велики Петак могла се осетити посебна атмосфера побожности и страхопоштовања који су верници имали у себи према Страдалом Господу. Током читавог поподнева благочестиви хришћани светосавских парохија долазили су да се поклоне Страдалом Господу и да се пред Плаштаницом помоле речима: „Поомени ме Господе када дођеш у Царство Твоје“.

Већина богослужења Страдалне седмице била је праћена пригодном и надахнутом беседом јереја Бранислава Матића, који се трудио да што лепше и садржајније, али у исто време и једноставније, објасни сваки сегмент богослужења и догађаја који су се збили непосредно пред Христовим Страдањем и Васкрсењем.

Богослужења која су се посебно истакла својом лепотом и бројношћу јесу Литургије на Велику Суботу и на саму Пасху. На Велику Суботу се причестило више од 500 верника, који су дошли да се сједине са Васкрслим Христом.

Васкршња поноћна Литургија почела је посебним блегословом који је добио, не само наш храм, већ читава наша Помесна Црква. Благодатни Огањ који је уз благослов Патријарха јерусалимског, Патријарха руског и Патријарха српског донет у српске земље, благословом шумадијског Архипастира, Преосвећеног владике Јована донет је и у наш храм. Наш храм био је мали за толико мноштво верника који су дошли да узму удео радости у Васкрсењу Христовом. Овај јединствени благослов и показатељ Силе Божије који нам је дат у виду светог Огња пренет је верницима преко руку свештенослужитеља. Након Васкршњег опохода око храма и након Пасхалног Јутрења, започела је свечана Васкршња Литургија којом је началствовао јереј Немања Младеновић уз саслужење братства овог светог храма.  У току Литургије прочитана је посланице Његове Светости Патријарха Иринеја, а након читања посланице уследило је причешће верника.