ХРАМОВНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУНедеља, 10. мај 2015. године, био је дан светог сабрања верног народа Барајева и околине у храму Спаљивања моштију Светог Саве. Тога дана Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску литургију поводом храмовне славе. Саслуживали су свештеници: протојереј-ставрофор Славко Божић, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, јереј Владимир Димић, јереј Драган Поповић, протођакон др Дамјан Божић, протођакон Иван Гашић и ђакон Дарко Павловић.

По древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе, владика Јован је крстио малу Николину, ћерку баћевачког свештеника Игора Обрадовића и његове супруге Јоване.

После прочитаног јеванђеља, Владика Јован се обрати верном народу. У својој беседи епископ је на почетку говорио о сусрету са Христом и са другим човеком. Тај сустрет треба да рађа радост. Божији је промисао да ништа не пропадне јер Бог је због нас и дошао да би нас привео спасењу. Зато нас Бог позива да га слушамо и да творимо дела Његова. Владика даље наглашава да све што је одвојено од Бога умире. Бог нас зато позива на непрестано послушање да би се сусрели са Њим.

У другом делу беседе владика је нагласио заначај јеванђелске приче “О жени Самарјанки” која се сусрела са Христом и доживела преображај. Она је зажелела да исправи свој живот и тај сусрет са Богом је то њој омогућо. Господ ју је позвао на извор воде живе и она је прихватила тај позив. Тако, владика наставља, и нас Господ позива на спасење и то једино у Цркви јер ван Цркве нема спасења. Свако срце које жедни за Богом утолиће жеђ своју у Христу и са Христом. Христос је заиста пут истина и живот. Он се противи лажи јер ђаво је отац лажи. Лаж дели све и село и државу и Цркву. Због лажи су и расколи и јереси и све поделе. Можемо бити и највећи грешници али се не смемо заодевати у лаж јер истина не може ући у њега, а права истина је Христос. Зато смо позвани да се поправимо.У наставку је Владика говорио да је на извор воде живе дошла и мала Николина која је крштена онако како се увек крштавало кроз историју у току литургије. Такође нас је позвао да се за њу се помолимо да остане на извору воде живе у светим тајнама и светим врлинама.

У току литургије причестио се велики број верног народа, а након тога је уследила литија око храма испред којег је освећено жито и преразан сласвски колач. Овогодишњи домаћин био је Миладин Станковић који се потрудио и око трпезе љубави после литургије.