ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ХОРСКЕ МУЗИКЕПоклоници хорске, а пре свега духовне музике у Тополи могли су у суботу, 23. маја, да уживају у сусрету хорова. На Опленцу, у цркви Светог Ђорђа, поред домаћег, Црквеног хора “Опленац”, гостовали су хорови: “Свети Георгије” из Новог Сада и Сабора српских светитеља из Бање Ковиљаче. Са извођачима публику је упознала Марија Ракоњац.

Хор Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада наставља богату традицију српских, бачких и новосадских црквено-певачких друштава, а посебно Катедралног хора (1939). У октобру 1992. године садашњи Хор добија данашњи назив и функцију матичног хора новосадске Саборне цркве, покушавајући да настави рад и концепт поменутог предратног ансамбла, при чему би свака литургија у Саборној цркви требало да буде уједно и духовни концерт. Хор на свом репертоару има дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно већи број песама из старије традиције: византијског, српског средњовековног и каснијег једногласја, као и примере руске вишегласне музике 17. и 18. века. Посебну пажњу посвећује савременој православној и хришћанској богослужбеној и концертној духовној музици.

Ансамбл наступа на различитим фестивалима и манифестацијама значајним за ширење наше православне и националне културе. Тринаест пута је представљао Српску православну цркву на Европским сусретима хришћанске омладине, које су од 1993. године у Минхену, Паризу (1994, 2003), Вроцлаву, Бечу, Милану, Варшави, Барселони, Будимпешти, Хамбургу, Лисабону и Тезеју (1999, 2000, 2002) организовали монаси из манастира Тезе (Француска). Хор је певао на многобројним богослужењима и на пригодним концертима широм земље, већем броју наших манастира као и у иностранству. Од великог броја компакт дискова које је хор снимио поменимо и онај који је 1996. године сниман управо у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Хором управља Богдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент (Нови Сад, 1966). дипломирао је на одсеку за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, а магистрирао (Развој хорског певаштва у Новом Саду између два светска рата (1918-1941) и докторирао (Функционални и стилско-естетски елементи у српској духовној музици прве половине двадесетог века) на Академији уметности у Новом Саду. Основао је 1987. године у Новом Саду црквено певачко друштво “Свети Стефан Дечански”, а потом и Хор саборне цркве “Свети Георгије” који и данас води.

Црквени хор “Сабора српских светитеља” из Бање Ковиљаче основан је 12. септембра 2004. године, а диригент од самог оснивања је протођакон Зоран Кокановић. На репертоару хора налазе се композиције српских, руских, и бугарских аутора духовне музике, као и песме из пребогате ризнице српске народне традиције. Крајем јула 2008. године, на позив митрополита пловдивског Николаја и градоначелника Првомаја, хор је отпутовао на турнеју у суседну Бугарску. У Пловдиву и Првомају је имао неколико изузетно запажених наступа и веома успешно је представио нашу Цркву и наш народ, као и нашу богату културу и наслеђе. Поред иностранства, хор је учествовао и на бројним смотрама и такмичењима хорова у нашој земљи, освајајући медаље, награде и признања.

Протођакон Зоран Кокановић је завршио средњу музичку школу у Шапцу и Вишу музичку школу у Нишу 1996. године. У Београду је завршио Богословски институт Српске Православне Цркве 2007. године. Оно што га је у потпуности опчинило и чему ће се максимално посветити била је православна хорска духовна музика. Са групом љубитеља музике у Крупњу 2000. године, оснива црквени хор “Света три Јерарха” са којим постиже изванредне резултате. Сарађује са еминентним нашим диригентима и композиторима. Оснивач је и организатор Васкршње духовне лире у манастиру Соко која је заживела од 2008. године.

Црквени хор “Опленац” из Тополе основан је 1999. год. са благословом блаженопочившег Владике Саве. Основна делатност хора је учествовање на Литургијама. Поред тога, хор је наступао на многим важним културним манифестацијама (200-годишњица Првог Српског Устанка 2004., “Опленачка берба”, Смотра хорова Шумадијске Епархије, 700 година Манастира Тресије на Космају, 600 година Манастира Каленић, Синђелићеви Дани - Свилајнац, Саборовање хорова у Бањи Ковиљачи 2010, Међународни фестивал “Мајске хорске свечаности” у Бијељини 2010, Фестивал “Панчевачки дани духовне музике” 2011, Међународни Фестивал Игре и Пјесме - Вишеград 2011. и 2012, “Хорови међу фрескама” у Београду 2012, успешно гостовање у цркви Св. Николе у Котору 2011, 2012. и 2013, Међународни Фестивал “Опленачки дани хорске музике” у Тополи 2013, итд...) и одржао преко 70 запажених концерата.

Хор бележи и наступе у иностранству (Сајам културе Солун 2006, Будимпешта и Сент Андреја 2008, Фестивал хорова Охрид 2009, Балкан-Фолкфест Китен, Бугарска 2009, Фестивал “Државни глас” Минск, Белорусија 2013.). Црквени Хор “Опленац” са поносом истиче своје учествовање на државној сахрани посмртних остатака чланова породице Карађорђевић 6. октобра 2012. и 26. маја 2013. године.

Кроз хор прошло је до сада много чланова, млађих и старијих, те их због разноликих гласова одликује специфична боја и начин певања. Свака делатност и активност хора је под Благословом Владике шумадијског г-дина Јована, а од самог настанка хора неговано је велико пријатељство са сестринством манастира Св. Николаја на планини Рудник и Мати Игуманијом Евдокијом.

Марија Ракоњац, професор, диригент црквеног хора “Опленац”, рођена је у Београду. Након завршене средње музичке школе “Јосип Славенски”, уписује се на Музичку Академију у Подгорици у класи професора Павела Верњикова, а све време студија, у периоду од 1982-1986. године, ради у тадашњем Симфонијском Оркестру Радио Телевизије Титоград. Од 1986. године ради као професор виолине у Основној Музичкој Школи “Стеван Христић” у Младеновцу. Члан је Црквеног Хора “Опленац” од самог оснивања, а диригент је постала у септембру 2001. До данашњих дана, учествује скоро редовно у певницама све три цркве у Тополи, као и у многим манастирима Рудничког краја. У периоду од 2004. до 2008. год. радила је као хоровођа при Богословији “Св. Јован Златоусти” у Крагујевцу. Од 1995. године живи са породицом у Тополи, Удата је, мајка три кћерке, Милене, Љубице и Ксеније, редовних чланица Црквеног Хора “Опленац”.

Ова за Тополу свакако значајна културна манифестација под називом “Опленачки дани хорске музике” друга је по реду и одржава се са благословом Његовог Преосвештенства Владике Шумадијског Г-дина Јована.
Организатор овог фестивала је Културни Центар Топола,под покровитељством Општине Топола,а иницијатива за овакав вид популарисања хорске,пре свега духовне музике, је Црквени хор “Опленац”.

Многобројна публика имала је прилику да чује хорске композиције разних аутора пре свега српских руских бугарских и византијских као и неколико дела у новијим аранжманима.

Можемо свакако да будемо задовољни и срећни што је наша дивна црква Св. Ђорђа на Опленцу била те вечери испуњена умилним гласовима сва три хора,чији су чланови наставили дружење и после концерта.