ВЛАДИКА ПОРФИРИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

епископ ПорфиријеПравослављем против дроге”, наслов је филмске трибине која је одржана у Епархијском центру Шумадијске епархије у четвртак, 20 марта. Гости Епархије били су Његово преосвештенство епископ јегарски г. Порфирије, протојереј отац Бранко који руководи православним камповима за борбу против наркоманије у Епархији бачкој, а од недавно - и у јединственом пројекту у Епархији шумадијској,  као и двојица штићеника ових кампова који су изнели своје трагично наркоманско искуство.

 

Госте је, као и увек, дочекао и поздравио владика шумадијски г. Јован.

На почетку трибине владика Порфирије говорио је о односу Цркве и света:

- Црква не само да не треба да бежи од света, да га се гнуша, него је она, будући да је у њој присутан Дух Свети, да је сам Бог ту и  да смо ми удови Његовог тела - одговорна за свет. Ма колико да се свет понекад удаљава од Цркве попут Блудног сина из приче у Јеванђељу, ма колико да се понекад и противи Цркви, опет попут Блуднога сина, Црква је дужна да сведочи Истину том свету и има одговорност за свет. Она постоји да би спасавала свет и да би му давала живот.

Имајући пуноћу истине Црква не само да је позвана него, заиста, и може да одговори на многа питања са којима се суочава човек сваког времена па и нашег. Свако искушење, сваки пад и сваки грех јесте са једне стране одсуство смисла у животу човека који пада, али истовремено и вапај за смислом и то можемо сви ми из свог личног искуства да сведочимо.

Из оваквог односа Цркве и света и произашли су православни кампови за борбу против дроге, о чему  је владика Порфирије рекао:

- Управо из сазнања да Црква има лек за многе муке, болести и болове, као и због осећања Истине, то јест да смо дужни другима љубав, а нарочито онима који имају муку и проблем и који су далеко од Цркве, наша Црква и покушава да се пионирски  ухвати у коштац са једним од највећих проблема модерног младог човека – наркоманијом. Мислим да ми и не знамо праве проценте, да већина младих људи, и то све млађих и млађих – јер се граница помера -  долази у контакт са психо-активним супстанцима. Какве су последице тог конзумирања отрова не треба да причамо. Многи млади се обраћају свештеницима и овде код Вас у Крагујевцу, а нарочито у манастирима, тражећи помоћ, па смо стога и основали кампове за те младе људе. Морам да кажем да се готово ништа на плану сузбијања наркоманије не чини. Нажалост и овај проблем се посматра кроз политички кључ и не осећа се да Црква може да учврсти младе људе дајући им смисао, дајући им вертикалу, дајући им духовни идентитет.

Снимак предавања Православљем против дроге  

У наставку трибине приказан је филм који је о овим црквеним камповима снимила Телевизија Нови Сад, а потом су о истоме говорили и њихови штићеници, који су, својим исповестима, још једном  потврдили сву трагику овог великог проблема.
Исповедајући свој грех, односно своју болест, млади људи које је  захватила ова пошаст савременог света, изјавили су да им се тек кроз програм Црквених кампова почела да враћа савест, почео да враћа смисао за љубав према некоме, као и потреба и чежња за заједницом и искреношћу. Но, нико од њих није сакрио чињеницу да је то, наравно, и даље, велика и тешка, а многи ће рећи и -  „невидљива борба”.

Гордана Јоцић