ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

Jagodina VaskrsВећ годинама, по устаљеној традицији, eпископи шумадијски Пасхално вечерње служе у Јагодини, у храму Светих апостола Петра и Павла. Тим поводом и ове године, eпископ Јован је радост највећег хришћанског празника поделио са својим епархиотима у Јагодини.

Жеља јагодинског свештенства, да посета нашег епископа буде радосна и достојанствена, пројављивала се још од дочека владике Јована.

На сунчаном поподневу, на уласку у порту, шпалир свештеника у белим васкршњим одеждама стајао је крај стазе покривене белим платном и посуте цвећем. Порта и Црква су биле препуне благочестивог народа, који је по доласку владике похрлио за благослов, а владика је са стрпљењем благословио сваког од њих.

Богослужење, на коме су eпископу Јовану саслуживали архијерејски намесници белички и лепенички и још десетак свештеника и ђакона, је протекло у побожној и молитвеној атмосфери, у беспрекорном поретку, са читањем Јеванђеља на српском, црквенословенском, грчком, латинском и енглеском језику, а благољепију ове службе, својим појањем, је у многоме допринео хор храма Светих апостола Петра и Павла. У надахнутом обраћању присутном народу, речима пуним васкршњег оптимизма, владика је истакао значај Христовог васкрсења за вечни живот сваког човека и позвао Јагодинце да у свом животу пројављују заповести Господње:

“Ово наше небо и земља и време не нестају него се преображавају у ново небо и нову земљу. И баш у светлости тог новог неба и земље и твари време и живот нису нам дати да их прокоцкамо, него да их испуњујемо и да их искупљујемо. Кроз Христово Васкрсење живот после смрти је доказан и објављен као стварност”.

У порти храма јагодински вероучитељи и Црквена општина организовали су такмичење за најлепше осликано васкршње јаје од радова ђака веронауке јагодинских основних школа. Владика је изабрао победника, а потом са окупљеном децом иницирао својеврсно “такмичење” за најјаче јаје што су они са нескривеним одушевљењем прихватили.

Братство храма Светих апостола Петра и Павла припремило је, као и увек у Јагодини, репрезентативну трпезу љубави којој су присуствовали градски челници као и представници Министарства просвете и Министарства за рад и социјалну политику. На крају у знак сећања на ову посету Јагодини Црквена општина даровала је нашем Владики и песнику пригодне поклоне.

Небојша Младеновић, јереј