ПРОСЛАВЉЕНА ЗАНАТЛИЈСКА СЛАВА У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВЉЕНА ЗАНАТЛИЈСКА СЛАВА У ЛАПОВУУ недељу, 31. јануара 2016. године, када наша Света Црква прославља успомену на Светог Атанасија Великог и Светог Максима, Архиепископа српског Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Лапову. Епископу Јовану су саслуживали следећи свештеници: архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Србољуб Марковић, парох лаповски у пензији, протојереј Милан Ћосић, протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић и јереј Ивица Камберовић.

Поучивши верни и вредни народ Лапова, Архипастир је протумачио причу о младићу који је питао Христа шта треба да учини да добије живот вечни. На заповест Христову да прода све и раздели сиромасима, младић се растужи и оде од Христа. Видео је Христос у младићу жељу за усавршавањем у духовном животу, али у исто време и приврженост овоземаљском животу, рекао је Владика. Дакле, човек је питао прво Бога шта треба да учини да добије живот вечни, а прво треба да пита себе, нагласио је Епископ, и то je питање над питањима! Теже је камили проћи кроз иглене уши, него богаташу ући у Царство Небеско!Господ није рекао да неће него тешко, нагласио је Владика и наставио да је Бог човеку дао разум, памет, ум да се усавршава, али да je поред држања заповести Божијих i покајања потребан и подвижнички живот. Погледајмо историју, нагласио је Епископ, колико је било краљева, царева, принчева које је Бог прославио, а било је и доста сиромашних људи па се нису спасили. Да се боримо против свега онога што нас одвраћа од задобијања Царства Небеског. Нико није понео богаство, а нико није ни сиромаштво, него добра дела поучио је Владика.

Повод за литургијско сабрање је слава занатлија Лапова. Колачари за ову годину су били дипл. машински инжењер Горан Спасојевић-Рода и Перица Рачић, уледне занатлије из Лапова. Фирма се иначе бави прављењем машина за производњу чоколаде како у Србији тако и у иностранству. Треба напоменути да се занатлијска слава у Лапову прославља од 1892. године. Традиција дуга преко сто година, предање говори, ни за време балканских ратова, Првог и Другог светског рата, и до данашњих дана се никада није прекидала.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају духовног сабрања уследила је трпеза љубави, где су колачари и братсво са пуно радости , искрености и труда припремили, како би што достојније дочекали свога Архипастира и остале госте – домаћине Лапова.

Дејан Шишковић, протонамесник