ПРЕДАВАЊЕ О ЖИВОТУ И ЧУДИМА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРЕДАВАЊЕ О ЖИВОТУ И ЧУДИМА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У АРАНЂЕЛОВЦУПо благослову Преосвећеног Епископа шумадијског Господина Јована у недељу 7. фебруара је одржано предавање и промоција књиге под називом: "У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу". Предавању је присуствовао велики број свешенства и наших суграђана.

Живот и чуда овог Божијег угодника из Грчке су оставили велики утисак на све оне који су икада чули за овог светитеља. Чуда о којима сведоче многи људи који су посетили Егину и отишли на поклоњење моштима овог светитеља сврставају Светог Нектарија Егинског у ред једног од најплодоноснијих светитеља нашег Светог Православља.

Педавање је започео професор српске књижевности мастер Дарен Миливојевић. Он нас је упознао са садржајем књиге и навео да ова књига о животу и чудима Свето Нектарија Егинског може послужитивеницимада боље упознају живот и искушења овог светитеља. Потом је реч преузео протојереј-ставрофор Ненад Андрић, аутор књиге: "У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу". У свом предавању нас је подробније упознао са животом и чудима Светог Нектарија. По речима проте Ненада који је у више наврата био сведок чуда овог светитеља, а и сам се уверио у његова чуда, овај Божији угодник је исцелитељ од многих болести. Њему би долазили бездетни супружници, а у најкраћем могућем периоду би се враћали да се поклоне Светом Нектарију јер су им услишене молитве. По житију Светог Нектарија које је написао Преподобни Јустин Ћелијски, наводи се да је овај светитељ помогао многима који су боловали од најопакије болести данашњице, од рака. После надасве занимљивог предавања прота Ненад је одговарао на питања присутних.

ђакон Немања Искић