Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВРЕОЦИМА

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВРЕОЦИМАУ недељу, 06. марта 2016. године, када наша Света Црква прославља свете мученике у Евгенији, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник Опленачки, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник Колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Војислав Одавић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За свечани тон богослужења био је задужен хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом, протонамесником Владимиром Стојковићем. Литургији је присуствовао и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, господин Милета Радојевић.

Надахнутом беседом шумадијски Првојерарх подсетио нас је на дане наступајећег Часног поста, на искушења и препреке који ће се јавити у овом периоду. Из Јеванђеља о „Страшном суду“ сазнајемо о два пута којима човек иде: путу у Живот вечни и путу у вечну муку. Први пут је пут братољубља, а дуги пут је пут себељубља. И један и други зависе од тога како живимо у овоме свету, како употребљавамо благодатне дарове који су нам дати, да ли имамо вере и живимо ли по Јеванђељу? А данашње Јеванђеље нас учи како лако можемо да задобијемо Царство Небеско. Довољно је да у сваком човеку видимо Христа, његову муку, патњу и бол. Од овога зависи да ли ћемо на дан Страшног суда Господу стати са десне или леве стране. Заправо, неће нас Бог казнити, већ ћемо ми сами себе осудити и поставити на место које смо заслужили.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Радост Сабрања настављена је Трпезом љубави у свечаној сали парохијског дома, коју је уз помоћ верног народа за присутне припремио парох вреочки, протонамесник Радивоје Стојадиновић. Овом приликом ученица осмог разреда ОШ „Диша Ђурђевић“, из Вреоца, Магдалена Саватијевић, поклонила је Владики Јовану свој цртеж, портрет Његовог Преосвештенства.