ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ " САМОУБИСТВО И НАЈЧЕШЋИ УЗРОЦИ КОЈИ ДО ЊЕГА ДОВОДЕ" У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ " САМОУБИСТВО И НАЈЧЕШЋИ УЗРОЦИ КОЈИ ДО ЊЕГА ДОВОДЕ" У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 13. фебруара је одржано предавање на тему "Самоубиство и најчешћи узроци који до њега доводе".

Пред окупљеним свештенством и верницима у сали Парохијског дома храма "Св. Петра и Павла" предавање јео држала др психологије Јелена Продановић – Пантелић из Аранђеловца.

Због немилих догађаја, чији смо, на жалост, сведоци све чешће у последње време, осетила се потреба и за једним оваквим предавањем пред верницима нашег града. Др Јелена нам је на веома поучан начин одржала предавање о овом не тако ретком проблему са којим се сви сусрећемо и пред којим никако не можемо остати равно душни.

На самом почетку нам је предочила заједничке проблеме религије и медицине са којима се сусретала у пракси. По неким истраживањима депресија је главни и основни разлог зашто се неко одлучи да почини суицид. Поред депресије кривци за покушај самоубиства су свакако и психо-активне супстанце и разне телесне болести које на човеку остављају дубок траг. Из разлога што особе које су склоне или које су планирале да почине самоубиство веома често дaнас, чак и несвесно траже помоћ. Др Јелена нам је предочила који су начини да се то увиди и обавестила нас је где такве особе треба упутити.

Ова тема је била од велике важности, посебно за свештенике којима свакодневно на исповест долазе људи са разним проблемима, понекад за савет, а понекад и за помоћ. Поучени овим предавањем, сви ћемо лакше успети да помогнемо својим ближњима који очајнички траже помоћ, али то не желе да признају ни себи ни другима.

Ђакон Немања Искић