ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду, треће недеље Великог поста, 30. марта 2016. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Св. великомченика Георгија у Поповићу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић-Архијерејски намесник космајски, протонамесник Горан Лукић- парох неменикућски, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Литургијском сабрању претходила је Света тајна исповести свештенства космајског намесништва, а исповедник је, благословом Епископа, био високопреподобни схи-архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

Надахнутим и поучним речима речима архипастирске беседе, Епископ је поучио свој верни народ и свештенство говорећи о Часном посту – времену благости, пријатном и погодном за наше спасење, за ишчекивање сусрета са Христом у заједници љубави. “Да би смо схватили прави смисао поста, морамо да појачамо молитву, а молитва је чудесно средство које нас подстиче на подвиг поста… Пост нас уводи у нас саме, да се загледамо у сопствене дубине своје душе, да се загледамо у своје грехе. Тако нас пост уводи у покајање, које је преумљење – преображај, покајање је васкрсење, јер када победиш грех и преобразиш себе постајеш нови човек. Покајање није тренутак, већ читав процес! Погрешно је мислити да је довољно само рећи: “Ја се кајем!”, јер и Каин, који је убио брата свога рече да је погрешио. Јуда, који је издао Христа, рекао је да издаде крв невину, али не покајаше се искрено, зато.. покајање јесте процес и зато је сваки хришћанин позван на непрестано покајање…”

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему “О греху, лажи и лицемерју”. Реферат је написао и прочитао јереј Марко Стевановић, парох поповићки.

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а наш Епископ је овом приликом, руковођен искреним, очинским старањем и љубављу, у контексту прочитане теме и уопште, посаветовао свештенике како да живе и како да што боље врше своје пастирско служење на спасење повереног му народа Божијег и на своје спасење.

Након читања поменутог реферата, уследила је трпеза љубави, коју је припремио отац Марко.

Његово Преосвештенство Епископ Јован присуствовао је и ове године традиционалном програму Васкршњи час који, девету годину за редом, припремају и изводе ученици Веронауке. Ове године Васкршњи час припремили су и извели ученици Основне школе Милорад Мића Марковић у Малој Иванчи, трудом и љубављу вероучитеља Бојана Миленовића, као и читавог школског колектива.

Протонамесник Горан Лукић