АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВ. ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВ. ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИУ Петој недељи Великог поста, Марије Египћанке, 17. априла, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Свете Петке у Јагодини уз саслуживање архијерејског намесника беличког протојереја Небојше Младеновића, старешине Старе цркве протојереја Александра Гајића, пароха лаништанског протонамесника Дејана Павловића, пароха штипљанског јереја Горана Крстића, пароха рибарског јереја Далибора Сентића, пароха милошевског јереја Александара Радосављевића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Саборног храма Далибора Нићифоровића.

На евхаристијско сабрање, сасвештеницима беличког намесништва, сакупило се мноштво народа и деце из оближњих школа, који су активно узели учешће у Светој Литургији причешћујући се. Својим појањем Св. Литургију је улепшао хор Старе јагодинске Цркве, којим је дириговала Александра Димитријевић.

Његово Преосвештенство Владика Јован у својој беседи је, између осталог, рекао да пост треба да нас подстакне да будемо молитвенији и милосрднији и да без тога од поста немамо користи. За то и друге подвиге нам може, као пример, послужити Св. Марија Египћанка која је имала беспутан пут и живот у разврату, све до тренутка док се њен дух није прихватио Духа Божјег, а Његова Светлост нам помаже да видимо и најмању мрљу своје савести и да преко ње сваки хришћанин може да види да има наду и спасење ако то хоће и жели. „Кад имаш меко срце можеш цео свет примити у њега“, рекао је Владика, као и о потреби да непрестано испитујемо себе, јер су и велики светитељи сматрали себе грешницима, свесни да до задњег тренутка може доћи до посрнућа и пада. Зато не можемо бити први ако не служимо другоме, али у смирењу и ревности: „Једна заједница може да буде савршена само ако мислимо да је онај други бољи, а то је немогуће без смирења“. Беседу је завршио речима: „Наше је да будемо са Богом и Он ће бити са нама“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После литургијског сабрања, братство хрма је припремило трпезу љубљви.

Нинослав Дирак, протођакон