Одштампајте ову страницу

ЦВЕТИ – СТАРА ЦРКВА У КРАГУЈЕВЦУ

ЦВЕТИ – СТАРА ЦРКВА У КРАГУЈЕВЦУУ Цветну Недељу 24, априла 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светога Духа, односну у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, Архијерејски намесници крагујевачки и лепенички протојереји-ставрофори мр Рајко Стефановић и Саво Арсенијевић, старешина Светотројичког храма протојереј Милић Марковић, јереји проф. Владан Костадиновић и Дејан Марковић.

На Литургији је беседио ректор др Зоран Крстић рекавши да се Тертулијану приписује изрека: “Верујем, зато што је апсурдно“. За нас хришћане важи да смо често морали да бранимо своју веру, пред налетима оних, који су имали рационалистички приступ пре свега Васкрсењу Христовом. За њихов разум, Васкрсење је неприхватљиво. Када човек једном умре, са његовим животом и са њим је готово. Тако и апостол Павле са успехом проповеда у Атини све док не помене, Васкрсење. Марта и о којој смо слушали у данашњем Јеванђељу, каже да Господу Исусу Христу, да си ти би овде мој брат не би умро. Она не схвата да је Господ свуда и не верује да ће одваљивање камена од гробних врата ишта бити од користи.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Наша вера се одељује од природног разума и природне религиозности. Зато наша вера садржи оптимизам Васкрсења и захтева оптимистичан приступ ономе што нам Господ показује. Љубав Господња Васкрсава из мртвих. Не нека безлична сила, већ конкретна личност Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Након причешћа, верни народ је наставио прослављање Цвети са своји Владиком Јованом у сали парохијског дома Светотројичког храма  у Крагујевцу.

протођакон Мирослав Василијевић