Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШСТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШСТВАУ петак, 22. априла Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Литургију Пређеосвећених Дарова у селу Венчани у храму посвећеном Светом великомученику Георгију.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства орашачког намесништва. Исповедник је био Архимандрит Георгије из манастира Брезовац. Његовом Преосвештенству су саслуживали Архимандрит Георгије, Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Томислав Ранковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић. На Малом Входу Епископ Јован је одликовао протонамесника Томислава Ранковића чином протојереја.

Велики број верника, а посебно деце која похађају часове верске наставе су присуствовали и својим појање увеличали овај догађај. Епископ Јован нас је својом беседом подсетио да се ближи крај Великог поста и шта за нас значи ова последња седмица поста. Значај ове седмице се огледа и кроз њена богослужења. Епископ нас је подучио и да без успињања на Голготу нема ни исправне победе над грехом. Христос који нам је прави и истински пут је једини пут којим треба да ходимо. На нама је одлука и то не смемо да заборавимо да се само ми питамо којим ћемо путем кренути, да ли путем који нас води у Рај или путем који нас води у грех. Епископ Јован нас је подучио и да нема Раја без молитве и поста, а да смо без исповести и истинског покајања ништа.

После Свете Литургије у сали црквеног дома храма Светог великомученика Георгија, уследило је читање реферата од стране јереја Милоша Маринковића на тему: „Свештеник и самоодрицање“. Након читања уследила је дискусија везана за тему, а потом и Трпеза љубави.

ђакон Немања Искић