Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ЛУКЕ КРИМСКОГ И СИМФЕРОПОЉСКОГ У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ЛУКЕ КРИМСКОГ И СИМФЕРОПОЉСКОГ У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ Светлу среду, 4. маја 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, извршио је освећење храма посвећеног свеправославном светитељу и исповеднику земље кримске, Луки Симферопољском.

Идеја о градњи храма потекла је из разговора директора Завода др Владице Станојевића и протојереја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског, у пролеће 2015. године, тачније у току Великог поста, а благослов за градњу храма добијен је од Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у току Светле седмице протекле године. Непосредно по добијању благослова одређено је место за градњу храма и обезбеђена потребна документација, а Преосвећени је освештао земљиште и поставио крст, тако да је већ сутрадан започето копање темеља за будући храм.

На изради темеља су радили запослени у техничкој служби Завода и парохијани маршићанске парохије. 3. августа 2015. године извршено је освећење темеља и постављање повеље у исти од стране Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована.

Храм је грађен средствима Завода и прилозима многобројних донатора, који су препознали духовне потребе преко 900 особа са различитим менталним сметњама и душевним обољењима, који овде трајно бораве, тако да је градња текла континуирано и без прекида. Сва богослужбена опрема као и предмети за црквени ентеријер обезбеђени су у Украјини, а плаћени средствима донатора и приложника. У Украјини је такође обезбеђен позлаћени лим којим су покривене куполе храма, као и седам крстова за храм и звоник, тако да је ова наша светиња засијала правим сјајем.

Радови су завршени у току Страсне седмице, тако да је освећење извршено у Светлу среду текуће године.

После освећења које је извршио Епископ шумадијски, на платоу је служена Света Литургија на којој су осим свештенства Епархије шумадијске, Његовом Преосвештенству саслуживали и свештеници Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата, високопречаснимитроносни протојереји Николај Грекул и Павле Блага, са клирицима Светотројичног Саборног храма Епархије Черновитско-буковинске, а на Литургији је појао хор манастира Гореча из града Черноваца у Украјини.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Побуђен трудом директора Завода др Владице Станојевића и протојереја Бојана Димитријевића, Владика је благоизволео да их награди, и то др Владицу Станојевића орденом Светог Симеона, а протојереја Бојана Димитријевића орденом Вожда Карађорђа.

Извор: ЗАВОД ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“