Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У ЧУМИЋУ

ПРОСЛАВА СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У ЧУМИЋУНа дан када наша Црква слави Свету браћу Кирила и Методија, крсну славу Основне школе „Прота Стеван Поповић“, у храму Светих Апостола Петра и Павла у Чумићу сабрали су се на Свету Литургију, поред ученик и наставног особља и верници села Чумић и Светлић, као и околних места.

На Светој Литургији је началствовао архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење протојереја-ставрофора Животе Марковића, архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора Рајка Стефановића и пароха грбичког јереја Милана Петровића. Јереј Милан Петровић је по прочитаном Јеванђељу у беседи изнео кратко житије и значај и важност Свете браће за словенске народе.

Поред служашчих свештеника Светој Литургији су присуствовали и парох десимировачки протонамесник Дејан Петровић, парох влакчански протонамесник Слободан Радивојевић и парох лужнички јереј Гојко Марковић, помажући деци која су својим умилним гласовима одговарали на Литургији. По заамвоној молитви пререзан је славски колач, а по завршеној Литургији архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Рајко Стефановић је уручио сведочанства ученицима осмог разреда када им се обратио речима да примајући сведочанство о наученом, треба и сами да сведоче то што су научили.

Затим је у Дому културе у Чумићу приређен прикладан програм који су извели ученици школе, где су и награђени успешни појединци. Након тога се прешлоу просторије црквене сале где је Црквена општиа чумићска приредила Трпезу љубави за све присутне.

Протојереј Милан Томић