УПОКОЈИЛА СЕ У ГОСПОДУ ВЕРОУЧИТЕЉИЦА АЛЕКСАНДРА АНЂЕЛКОВИЋ (1975-2016)

УПОКОЈИЛА СЕ У ГОСПОДУ ВЕРОУЧИТЕЉИЦА АЛЕКСАНДРА АНЂЕЛКОВИЋ (1975-2016)У петак ујутру 27. маја 2016. године, када прослављамо Свете мученике Исидора и Максима, у 42. години живота упокојила се вероучитељица намесништва беличког Епархије шумадијске из Јагодине, Александра Анђелковић.

После дуге и тешке болести у миру напустио нас је један велики трудбеник на Њиви Господњој. Вероучитељица Александра Анђелковић је од самог почетка процеса враћања верске наставе у школе узела учешћа у богоугодном делу просвећивања деце Речју Божијом. Завршила је практични смер Православног богословског факултета Универзитета у Београду и наставила своје усавршавање на вишим студијама, које нажалост није успела да заврши због тешке болести коју је имала у два наврата. Мајка је трију кћерки, старије Доре и близнакиња Марте и Марије. Своју веру у Васкрслог Господа показивала је на сваком кораку: као мајка и супруга вероучитеља Владана Анђелковића; и као вероучитељ - првенствено сведочећи ту веру својим личним примером и трудом.

Још као мајка једног детета боловала је од тешке болести и победила исту. Имајући у себи речи Светог апостола Павла, да ће се жена спасити и трудом рађања деце, добија затим близнакиње Марту и Марију. У међувремену се болест вратила у још горем облику метастазирајући на више места што ће се показати кобним по Александрин овоземаљски живот. Живећи у миру и љубави као супруга, свима нама у цркви је показала личним примером како треба живети у хришћанском браку. Као вероучитељица у јагодинским школама, трудила се да своје ђаке уведе у истинити хришћански живот. Учила их је и са њима литургијски живела, сведочећи пре свега личним примером да је човек биће заједнице и да Бога можемо познати једино у Литругијској заједници, кроз Свету тајну Причешћа.

Александра је сахрањена у суботу 28. маја на јагодинском гробљу. Отишла је како је и живела у литургији са Христом. У суботу пре опела у храму Светих апостола Петра и Павла служена је Света Литургија за упокојене. Свету Литургију је служило свештенство беличког намесништва, уз саслужење вероучитеља намесништва и великог броја колега, пријатеља и наравно родбине. После литургијског благодарења, одмах у наставку одслужено је опело коме су началствовали Архијерејски намесник белички, отац Небојша Младеновић и игуман манастира Денковац, јеромонах Серафим (Божић). Обраћајући се свима присутнима о. Небојша је истакао колику веру је Александра имала, и да се у својим најтежим животним тренуцима држала чврсто за Христа, у смирењу и са великом љубављу, без обзира на близину смрти и муке које трпела. Нека је Господ Бог помене у Царству своме, молитвама Пресвете Богородице, свих светих и нашег владике Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.

Вероучитељ Борис Милосављевић