БОГОСЛУЖБЕНИ ЖИВОТ ХРИШЋАНА У ПЕРИОДУ ВЕЛИКОГ ПОСТА

БОГОСЛУЖБЕНИ ЖИВОТ ХРИШЋАНА У ПЕРИОДУ ВЕЛИКОГ ПОСТАСа благословом и у присуству Епископа шумадијског г. Јована, у недељу, 12. марта 2017. године, одржано је прво у циклусу Васкршњих предавања у Манастиру Дивостину. Предавање под насловом “Богослужбени живот хришћана у периоду Великог поста” одржао је др Србољуб Убипариповић, доцент на Катедри за Литургику на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Циклус предавања је отворио и предавача представио проф. др Зоран Крстић, шеф катедре за Канонско право на ПБФ УБ и ректор Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

Предавач је укратко изложио библијску заснованост поста и нагласио садржај, смисао и циљ хришћанског поста. Показујући да своју егзистенцију не заснивамо искључиво на храни и пићу и ишчекујући са поузданом надом Христов други долазак, показујемо да је живот са Господом оно што одређује наш идентитет. То је смисао Великог поста и зато је пост неодвојив од богослужења, јер су то сегменти живота хришћана као чланова Цркве, као удеоничара тела Христовог, а не индивидуални чин. Истакнуте су особености богослужења у периоду Великог поста у односу на остатак годишњег богослужбеног круга. То су интензивнија употреба Псалтира, затим велики поклони, као невербални израз покајања са молитвом Св. Јефрема Сирина, која сумира смисао поста. Најзад, Литургија пређеосвећених дарова, која је само срце великопосних богослужења, јер показује у чему се огледа смисао хришћанског живота. Проистекла из праксе самопричешћивања лаика, она је дар Цркве хришћанима у седмичне дане Великог поста а читање и тумачење перикопа из Старог Завета израз је припреме Цркве за пријем нових чланова. Истакнут је и значај изговарања Символа вере, којим се потврђује јединство вере и молитве Господње, као припремне молитве за причешће.

Проф. Убипариповић је у наставку одговарао на питања која су се тицала богослужбених особености субота и недеља Великог поста, начина припреме за причешће и његове повезаности са исповешћу, као и могућности усаглашавања праксе Цркве са њеним учењем и предањем.

ВАСКРШЊИ ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН - 12.03.2017. - ВИДЕО