МОШТИ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА И СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ У РАБЕНОВЦУ

МОШТИ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА И СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ У РАБЕНОВЦУДана 11. марта када наша Црква прославља Светог Порфирија Гатског, Његово преосвештенство Епископ Јован је Служио Свету Литургију у Цркви Светог Архангела Гаврила. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички и в.д. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Слободан Савковић и протђакон Иван Гашић. Пoјање је предводила игуманија ман. Липар Тавита са својим сестринством. Светој Литургији су присуствовали сви свештеници левачког намесништва као и игуманије ман. Прерадовца и Ралетица.

Двадесет дана раније ц.о. течићко – рабеновачка је на више начина објавила позив, да ће горе наведеног датума наш Владика донети део моштију Светог Кнеза Лазара. Поред тога, на опште одушевљење свих присутни Епископ је Цркви даривао и мошти Свете Анастасије српске. Црква у Рабеновцу је била „мала“ да прихвати све оне који су дошли а радост и духовна срећа се видела на лицима свих присутних.

На самом крају Свете Литургије, на предлог чланова ц.о. Епископ је г. Станоја Николића из Течића одликовао Архијерејском захвалницом а на име његовог труда и залагања који према према нашој ц.о. траје пуних 54 године колико је и благајник.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Владика је похвалио напоре који се улажу у обнову Цркве и дао инструкције за предстојеће радове који се тичу малтерисања, израде иконостаса и подног грејања.

Радост овог сабрања настављена је реновираној сали парохијског дома где је угошћено преко 50 људи залагањем свих чланова ц.о.

Протонамесник Новак Илић