ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду, треће недеље Великог поста, 15. марта 2017. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Св. Великомченика Георгија у Поповићу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох бељински протојереј Јовица Ескић, сабрат Манастира Св Петке јеромонах Дионисије, парох неменикућски протонамесник Горан Лукић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Литургијском сабрању претходила је Света тајна исповести свештенства космајског намесништва, а исповедник је, благословом Епископа, био високопреподобни схи-архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

Надахнутим и поучним речима речима архипастирске беседе, Епископ је поучио свој верни народ и свештенство говорећи о Часном посту- времену благости, пријатном и погодном за наше спасење, за ишчекивање сусрета са Христом у заједници љубави.

Бог је човека створио као слободно биће, али човек треба да има одговорност управо због слободе коју му је Господ дао, и да не злоупотреби ту дату слободу. Јер човек пада у грехове, опија се, коцка, чини зло, управо зато што злоупотребља ту дату слободу. Зато и Свети апостол Павле каже да нам је све на слободу дато, али нам није све на корист. Уколико човек злоупотреби слободу, онда ће њиме овладати зло, и тада није више ни способан да мисли добро, а камоли да чини добро. Њему је ум помрачен, њему је срце стврднуто, његова душа се од Бога удаљила. Господ је човеку дао мудрост како би разликовао шта је добро, а шта је лоше, али му ни та мудрост од Бога дата није на корист уколико је не проверава Јеванђељем и Црквом. Зато је мудар онај човек који се Бога боји, али не Бога као осветника, јер Господ је љубав, него који се боји да се не огреши о љубав Божију, о слободу коју му је Бог дао да буде слободно, али и мудро биће које се труди за своје спасење, које се труди да угоди Богу и да угоди другоме човеку.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени Владика је додао да су ови дани Васкршњег поста дани када треба да се учврстимо у вери, када треба више да се молимо и доброга чинимо, дани када се молимо Господу да нам очисти и душу и тело, дани када се причешћујемо, тј. примамо Господа у себе.

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему ,,Услови за причешћивање верника”. Реферат је написао и прочитао протонамесник Горан Јеремић, парох сибнички.

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а наш Епископ је овом приликом, руковођен искреним, очинским старањем и љубављу, у контексту прочитане теме и уопште, посаветовао свештенике како да живе и како да што боље врше своје пастирско служење на спасење повереног му народа Божијег и на своје спасење.

Након читања поменутог реферата, уследила је трпеза љубави, коју је припремио отац Марко.

Протонамесник Горан Лукић