Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ НА АЕРОДРОМУ – 26. март 2017. године

ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ НА АЕРОДРОМУ – 26. март 2017. годинеУ Четврту Недељу Поста која је посвећена молитвеној успомени на светог Јована Лествичника и свету Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве Српског на Аеродрому. Шумадијском Првојерарху саслуживали су протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Немања Младеновић, јереји Александар Мирковић, Рашко Стјепановић и Стефан Дамјановић, као и ђакон Милош Ђурић.

На Литургијске прозбе одговарао је хор „Свети Сава“ под руковођством јереја Ивана Антонијевића. Окупљени ђаци О. Ш. „Мирко Јовановић“ подстакнути својим вероучитељима, узели су учешћа у Светој Литургији одговарањем на литургијске прозбе, доношењем хлебова у Цркву и на крају Светим Причешћем. Доношењем хлебова у храм Божији деца су показала велико духовно отрежњење и свесност о томе да је Литургија принос Дарова свег народа, који у име читаве Цркве врши Епископ као предстојатељ пуноће Цркве или свештеник у име Епископа, како би на крају народу разделио Освећене Дарове.

У својој беседи владика Јован се дотакао више сегмената који се помињу у прочитаној перикопи Светог Јеванђеља. Најпре је владика нагласио да се налазимо на средини Васкршњег поста, и да баш зато ову Недељу називамо Средопосном. Током ове Недеље, Црква нам још једном показује значај поста, који је „Свелек“ Христов, који се даје свима нама. Сходно томе, пост не треба да схватамо као обавезу, већ ка дар, дар који се налази у симфонији са вером и молитвом и са њима чини „Троједно“ савршенство. Вера је неопходна свим људима и она сачињава основ нашег живота. Али није довољно само да кажемо да верујемо у Бога, већ ту веру треба да преточимо у дела управо кроз пост и молитву. Пост није само физички, већ се кроз пост човек одриче себе, свих својих страсти, оговарања, злих помисли, кроз пост човек читаво своје биће предаје Богу и уподобљава Богу. Зато Господ Исус Христос и сведочи апостолима о јачини поста и молитве, јер пост и молитва чак и демоне изгоне. Управо из тог разлога Црква ове Недеље испред нас поставља икону и пример светог Јована Лествичника, који нас својом Лестицом узводи до Бога и насађује нас у Рају. Свети Јован је најбољи пример оживљавања Јеванђеља и прави пример свих врлина и подвига којим сви ми треба да тежимо како бисмо узрасли у Христу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Литургије, организован је послужење за све вернике и трпеза љубави за свештенство, одборнике Црквене општине и званице.