Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК У БЕЛОШЕВЦУ

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК У БЕЛОШЕВЦУ

У понедељак 10. априла - Велики Понедељак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење ректора крагујевачке богословије протојереја-ставрофора Зорана Крстића, старешине храма протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протонамесника Саше Огњановића и ђакона Немање Стојковића.

У богонадахнутој беседи владика Јован је између осталог рекао да нас ова недеља упућује да се сабирамо у себи, да размишљамо о себи, да се молимо, да се кајемо, да чинимо добра дела. Од данашњега дана почињу света страдања Господа нашег Исуса Христа, из којих ми можемо само на један божански начин, начин верујући, да схватимо зашто је Господ дошао, зашто је страдао и васкрсао. Да победи зло, да победи смрт, да победи човека греховнога. Да га обнови и преобрази да би се човек вратио у оно стање у каквом је и створен. Истина није створен савршеним али му је дата могућност да се усавршава. Епископ се још осврнуо на причу из прочитаног Светог Јеванђеља о не плодној смокви и протумачио између осталог да смо ми створени да рађамо добра дела, јер ако рађамо добра дела онда значи да смо са Богом и у Богу и Бог са нама. А ако не рађамо добра дела онда ће бити са нама као са овом смоквом.

На литургији су у великом броју присуствовали ученици О.Ш. "Вук Стефановић Караџић" и "Драгиша Луковић - Шпанац" са својом вероучитељима, који су узели учешћа у Светој Литургији и на речи "са страхом Божијим и вером приступите" приступили Светом причешћу у великом броју.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Немања Стојковић