ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У СОПОТУ И НЕМЕНИКУЋУ

ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У СОПОТУ И НЕМЕНИКУЋУУверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је Благословен Онај Који долази у име Господње!”

Деца и верни народ Сопота, заједно са својим протојерејом ставрофором Љубишом Смиљковићем, ђаконом Филипом Јовановићем и својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем и ове године свечано су прославили празник Врбицу у храму Вазнесења Господњег, празничним бденијем и литијом кроз Сопот, у којој су најрадоснији били наши најмлађи хришћани.

Још дуго је порта цркве била испуњена жагором деце која су носећи звончиће око врата трчкарала и поносно их показивала родитељима и другарима.

Евхаристијским сабрањем у храму Светих Апостола Петра и Павла, у Неменикућу, прослављена је успомена на Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим-Цвети.

Након прочитаног одломка из Светог Јеванђеља, присутнима се обратио отац Горан Лукић, најпре појаснивши значај данашњег празника, а затим и рекавши да нам Црква радошћу овог празника наглашава радост Васкрсења Христовог, односно да Лазарево Васкрсење наглашава само Христово Васкрсење. Васкрсење Лазарево, међутим, говори и о нама. Говори нам да уколико имамо Бога за пријатеља, као што је то Лазар имао, онда немамо чега да се бојимо, немамо чега да се плашимо, па чак ни смрти. Јер, бити пријатељ Божији јесте циљ нашега живота. То треба да нам буде циљ кроз све што радимо: кроз посао наш, кроз одмор наш, кроз децу нашу, кроз путовање наше. То треба да нам буде циљ у сваком тренутку живота нашег.

Пријатељи Божији бићемо уколико носимо врлине Његове, уколико носимо љубав у себи, уколико праштамо другима, уколико будемо пријатељи ближњима нашима, односно, уколико носимо Бога у себи.

Господ Исус Христос који никада није желео ни тренутка славе за себе, данас је дочекан уз сву славу, дочекан је као цар. Уз радосне песме, махање палминих грана, уз сву радост дочекан је као цар чије Цартво јесте циљ нашега живота. И уколико смо пријатељи Божији онда смо и наследници Царства Божијега, Царства у коме нестаје свака наша суза, патња, брига, Царства мира и љубави, Царства вечног.

У препуном храму благочестивог народа био је присутан и велики број деце која су узела учешћа у Светој Литургији најпре појањем богослужбених песама, а затим и кроз Часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

Вероучитељ Бојан Миленовић