ПРОСЛАВА ВАКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА ВАКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ„Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,
а онима који су у гробовима живот дарова.“

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављен празник Васкрсења Нашег Господа и Спаса Исуса Христа. Током целе Страстне седмице храмови су били пуни верујућег народа који је долазио на Свете службе.

Послава празника Васкрсења Господњем започета је Васкршњим јутрењем у поноћ у храму Светих Апостола Петра и Павла. На дан Васкрсења Христовог у храму се окупио незапамћен број верника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, намесник орашачки и старешина храма Св. Апостола Петра и Павла уз саслуживање протонамесника Слободана Раковића и Александра Миловановића, јереја Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића. Сви верујући, међу којима је нарочито био велики број наших најмлађих суграђана, са својим најмилијим су дошли да у заједничкој молитви прославимо овај празник над празницима. За време Свете Литургије, старешина храма протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић је прочитао посланицу Патријарха српског Иринеја у којој нам се наш Патријарх честита празник и поучава нас хришћанском начину животу и хришћанској љубави. Потом су верници приступили Светој Чаши и причестили се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа. Препуним храмом је одјекивало предивно појање хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Након Свете Литургије у порти смо уживали у тачкама које су нам приредили чланови КУД „Електропорцелан“ из Аранђеловца. Затим је уследила Трпеза Љубави по угледу на трпезе које су Хришћани у првим вековима Хришћанства тако често организовали. И ове године, као и претходних, до касних поподневник часова, иако нам временске прилике нису ишле на руку, порта храма је одјекивала грајом деце која су долазила да се на овај свети дан помоле Господу Богу у свом храму.

ђакон Немања Искић