Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ – АЕРОДРОМ

ImageПразновање највећег хришћанског празника, васкрсења господњег, је као и сваке године за свештентво и верни народ светосавског храма у насељу Аеродрому, у суботу 10. маја, улепшано прослављањем храмовне славе – Спаљивање моштију светог Саве.

Централни догађај тога дана је била Света архијерејска литургија коју је служио епископ шумадијски Јован. 

После дочека нашег архијереја, Света литургија је почела певањем тропара Христос воскресе, којим је народ и свештенство на крилима васкршње радости, окупљен око свога епископа, запловио према царству божијем и своме заступнику пред престолом божијим, светим Савом. Овај есхатолошки литургијски скуп је посебно улепшан новим живописом централне куполе, јер се на тренутке чинило да смо ближе небу, а том утиску нас је још више приближило певање октета "Роман мелод'' и ученика крагујевачке богословије ''Свети Јован Златоуст''. Наш владика је одржао надахнуту беседу о јединству, о тренутним искушењима у којима се налази наша црква и држава, као и о узвишености љубави према непријатељима, и ту мисао је поткрепио дивном реченицом "да је блажен онај који у свом срцу поред места за љубав према ближњему, има и места за љубав према непријатељу'".

Беседа епископа Јована  

И заиста васкршња и славска радост на архијереској литургији, свештеници окупљени око владике Јована као апостоли око Христа, сви окружени верним народом створили су слику – догађај, који се не може упоредити ни са чим земаљским. Био је то догађај пројаве Царства божијег, предокус онога што ће бити.

Наравно, Света литургија се завршила ломљењем славског колача, као и трпезом љубави која је одржана у крагујевачкој богословији.

Јереј Дејан Ђорђевић