Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ НА ОПЛЕНЦУПоводом 83 године од убиства Краља Александра Првог Карађорђевића Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у понедељак, 9. октобра 2017. године, свету Архијерејску Литургију и парастос у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали: арх. намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, арх. намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, арх. намесник младеновачки протојереј – ставрофор Жељко Ивковић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Драгослав Богдановић, протојереј Бранко Ћурчин, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Никола Илић, протођакон Иван Гашић, ђакон Урош Костић, чтец Марко Нешић, чтец Александар Алексић и чтец Милан Михаиловић.

Светој Литургији присуствовало је више од стотину верника међу којима су били и принчевски пар Карађорђевића - принц Михаило са супругом принцезом Љубицом, председник општине Топола г. Драган Живановић, директор Задужбине Краља Петра г. Драган Рељић као и ученици основне и средње школе у Тополи.

Ово молитвено сабрање посебно је улепшао свети чин крштења мале Марте, унуке госпође Марије Ракоњац, диригента опленачког црквеног хора. Владика је пожелео малој Марти да узраста у православној вери и да се у свом животу сједињује са Христом пошто се у Њега обукла.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Владика Јован се сабраним верницима обратио беседом о љубави Божијој, али и издаји Бога и човека. Лична корист, поготово у данашње време, одваја човека од хришћанских врлина те он постаје слуга нечастивога и сходно томе прима плату своју. Човек као слика Божија треба да постане љубав, као што је и Бог Љубав. Недостатак љубави узрок је зла које људи чине једни другима. Жртвеном љубављу Бог је показао пут свима нама, а то је пут подвига, самоодрицања, усавршавања и смирења. Тај пут човека уздиже изнад небеских висина. Међутим, цитирајући аву Јустина, Владика Јован подсетио је да човек својим добрим делима може задивити Бога, али да с друге стране својим рђавим делима може и самог ђавола натерати да га се постиди. Стога је неопходно да Бога волимо и љубимо јер том љубављу усељавамо Бога у себе. Том љубављу живео је и Краљ Александар Први и жртвовао се положивши живот свој за Бога и свој народ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије и парастоса приређена је трпеза љубави од стране господина Драгана Рељића, директора Задужбине краља Петра I Карађорђевића.

Урош Костић, ђакон