21. БРОЈ СВЕТОСАВСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” – ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

21. БРОЈ СВЕТОСАВСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” – ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ“Бог ти даровао, даруј и ти... ”

Промоција 21. Јубиларног броја часописа “Растко” одржана је 16. октобра 2017. године, у оквиру прослављања Дана школе, у мултимедијалној сали ОШ “17. октобар”, уз присуство наставника, ученика, многобројних гостију и великог броја телевизијских екипа.

Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић. Редакцију часописа чине: Марина Антонијевић-педагог школе, вероучитељ-протођакон Нинослав Дирак, Нинослав Станојловић – професор историје, Владимир Мићовић - учитељ и Мијат Миљковић-ученик 6. разреда. За лектуру текста задужен је професор српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње, на дан школе 17. октобра и на Савиндан.

Честитајући свима присутним Дан школе, новинари су представили часопис.

У овом броју, објављен је и ексклузивни интервју са Весном Павловић, пи-аром акције Обновимо себе – Подигнимо Ступове, која је и редитељ спота “Заволи, Воли” у коме су узели учешћа поред многобројних познатих личности и ученици наше школе, а који је намењен болесној деци и сиромашним породицама.

ЧАСОПИС “РАСТКО” бр. 21 – ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

Новинари су у наставку истакли да је у овом броју између осталог објављено 50 дечијих цртежа, и поред веома занимљивих текстова који су писали ученици новинари, треба истаћи текст Г. Нинослава Станојловића који нам говори на један занимљив, а пре свега научни начин о мајци светог Саве, светој Анастасији (Ани). Ту треба додати и текст учитеља Г. Владимира Мићовића о последњем српском цару.

Овај 21. број часописа, који излази 11. година за редом има за циљ да све нас везује за наше корене, и да деца оно што носе дубоко у себи искажу кроз цртеже, и текстове, у којима се свакако и пре свега налази Господ Христос, чијим путем нас је повео Свети Сава, а што су нам и данас сведоче свети људи нашег времена.

За крај су новинари све подсетили на важне хришћанске поруке: “Будимо људи”, “Какве су ти мисли такав ти је живот “, “Бог ти је даровао, даруј и ти”....

Чтец Борис Милосављевић, вероучитељ

Интервју са Весном Павловић

- Помаже Бог, за почетак нашег разговора можете ли да се представите нашим читаоцима.

Бог помогао! Моје име је Весна Павловић и ја сам ПР акције „ Обновимо себе, подигнимо Ступове“, која је основана у циљу обнове манастира из доба Немањића „Ђурђеви Ступови“, као и у циљу духовне обнове сваког од нас. Такође сам и финалиста музичког такмичења „Први глас Србије“ и активно се бавим музиком скоро 10 година.

- Можете ли нам нешто рећи о акцији Обновимо себе – Подигнимо Ступове?

Акција "Обновимо себе, подигнимо Ступове" настала је по благослову Епископа Рашко-Призренског, Косовско-Метохијског Теодосија у славу Бога, пре скоро 15 година. Љубав је покренула акцију, а акција је покренула љубав. Бог је љубав. Многи људи су управо кроз ову дивну, надасве хуману акцију, спознали себе, Бога, нашу православну веру и осетили Божију благодат. Осећај да радимо нешто корисно за своју душу. Акција је кроз све ове године окупила велики број људи из различитих области и занимања, као и јавних личности. Све у циљу обнове једног од најстаријих манастира и велике светиње. Манасти р је био порушен и пуст више од 300 година, а обнова креће 2000. године у славу Бога, доласком монаха, који обнављају духовни, литургијски живот манастира, а затим и конак, па и саму цркву, која је посвећена Светом Георгију.

- Колико је Вама учешће у овој акцији помогло да узрастете у вери, и хришћанском животу?

Моје лично учешће у акцији, а пре свега први сусрет са манастиром, братијом и Оцем Герасимом могу слободно да назовем својим духовним препородом. Таква је била Божија промисао. Заиста сам Богу захвална што ме је послао у ову дивну светињу и што сам упознала дивне људе. Све то ме је много утврдило у вери и знам да постоји само један истински и прави начин живота, а то је православље. У томе је суштина живота на Земљи. Волела бих да могу то да пренесем свим људима. Мислим да смо ми људи такви да непрестано тражимо изворе задовољства и среће. У потрази за тим прибегавамо често и не тако позитивним стварима, а не схватамо да је извор свега најлепшег и најбољег, неисцрпни извор у свакоме од нас. Бог, Света Тројица.

- Стално сте у контакту са оцем Герасимом и братством манастира, како тече обнова ове велике светиње?

Као што сам већ напоменула, манастир се обнавља свакога дана. Тренутно су у изградњи економска зграда, у којој је планирано да се покрене производња манастирског хлеба и ракије. Такође у склопу зграде је и велика сала за славе, али и духовне трибине и културне догађаје, којих ће у славу Бога, бити много. Такође, у току је акција за откуп манастирског звона „Звоно за Ступове“, где позивом на број 064737 свако може дати свој допринос. Посебан акценат стављамо на први део слогана наше акције „Обновимо себе“, јер ми православни хришћани морамо много тога да урадимо за себе, да се обнављамо, преиспитујемо, молимо, исповедамо, причешћујемо, жртвујемо за друге, да волимо. Да будемо људи, што је говорио блаженопочивши Патријарх Павле. Тек тада све има смисла.

- У овој акцији учествује и велики број познатих личности, спортиста, музичара и глумаца, да ли је по Вама тешко ускладити живот у Христу са обавезама који они имају?

Знам да није лако ускладити све, али мислим да је у животу све ствар приоритета. Када нешто желимо, нађемо начин. Тако је и са јавним личностима. Тачно је да су њихови распореди често препуњени, али нађе се времена. Ипак, ништа није важније од слављења Бога. Богу хвала људи се увек радо одазову нашим позивима.

- За Васкрс ове године снимљен је нови спот: „Заволи, воли“, који је намењен за помоћ болесној деци и сиромашним породицама, у коме су узели учешћа и између многих и ученици наше школе, колико је овај спот допринео да се помогну они којима је овај спот и намењен?

Песма "Заволи, воли" обележила је почетак ове године. За Божић песма је имала назив "Заволи", а затим су неки мудри људи приметили да ту нешто недостаје. За Васкрс, празник над празницима, песма је васкрсла и добила нови назив "Заволи, воли". Ова јака порука постала је слоган акције, јасно је и зашто. Мислим да је песма много помогла свима нама, пре свега. Много су важне речи, а и емоција коју она има. Наравно, помогла је и онима којима смо посветили песму, болеснима и сиромашним породицама, јер је послато много СМС порука, али сам сигурна да је и тим људима лично значило то што смо их укључили у спот и песму, јер је то и једна подршка њима, која значи и враћа веру људима. Наравно песма је само једна у низу и ту није крај, напротив. Трудимо се и даље да дамо своје скромно учешће и помогнемо. Ништа овде није наше, већ Божије. Бог ти је даровао, даруј и ти.

- Како је протекло снимање, и ако можете да нам пренесете неке занимљиве детаље?

Снимање спота је доста компликовано, али када се нешто ради са благословом, све тече по плану. Наши спотови су посебни по томе што углавном учествује велики број људи, али и деце. Са њима све добија једну нову димензију. Деца су анђели. Толико су искрени и дивни, да ме често насмеју. Посебно се обрадују када треба да сниме сцену са неким из јавног живота. Буду еуфорични, а мени то буде бескрајно симпатично. Предивно искуство заиста.

- Изашао је и нови албум музичког састава „Ступови“, промоција албума је кренула по целој Србији, какви су ваши утисци са тих гостовања?

Нови албум, четврти по реду музичког састава „Ступови“ има назив „ Заволи, воли“. Свака промоција коју организујемо је посебна за себе. Имамо пуно гостију који учествују у у програму, тако да је увек динамично и разноврсно. На промоцијама гостују хорови, етно групе, фолклори, гуслари, етно певачи. Трудимо се да буде занимљив програм, да за свакога има нешто лепо и да представљамо културу и традицију наше земље. Мислим да се људима допада то што радимо у славу Бога и да понесу лепе утиске са наших промоција, што је нама јако важно.

- На који начин и други који још нису узели учешћа у овој акцији могу да дају свој допринос?

Свако ко жели може да нађе начин да допринесе акцији. Пре свега желим да позовем све читаоце овог дивног часописа да посете наш манастир „Ђурђеви Ступови“ у Расу и да осете благодат ове светиње. Поменула сам горе „ Звоно за Ступове“ позив на број 064737 са МТС мрежа. Такође ко жели да наручи нови ЦД број телефона за поручивање је 0643989916, а новац од куповине такође иде за обнову манастира. Свакако, нама је најважније да се људи утврђују у вери, и да се шири православље, да славимо Бога.

- Ово је Православни Светосавски часопис, па за крај овог нашег разговора шта бисте поручили нашим читаоцима?

Пре свега желим да се захвалим на позиву за овај интервју. Драго ми је да постоји један овако добар часопис у коме деца, а и ми одрасли можемо да сазнамо нешто лепо и корисно. Богу хвала, много младих људи је и укључено у нашу акцију, а ја желим све људе да подсетим још једном да је православље начин живота, тако се живи свакога дана, а не само једном недељно у цркви, за веће празнике или крсну славу. Дакле ми имамо ту привилегију да имамо Бога у себи, а то треба поштовати и неговати. Често се Бога сетимо само када нам нешто треба, а не запитамо се шта смо ми учинили за Бога, а заправо за себе. Бог је љубав. Како би смо се ми осећали да нас неки пријатељ зове само када му нешто треба?

Зато, предлажем да свако има своје молитвено правило, да се помолимо на почетку и на крају дана, да се исповедамо, причешћујемо, да се захваљујемо Богу увек, и када је добро и када је мање добро. Све је то са разлогом и на нашу духовну корист, у то не треба да сумњамо. Да посећујемо литургије, јер су оне сламка спаса у ова времена и да се држимо правих вредности. Молитвени поздрав за све вас, слава Богу и хвала за све!