АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 23. по Духовима, када наша Света Црква прославља успомену на свештеномученика Зиновија и сестру му Зиновију, Светог краља Милутина, преподобног Теоктиста и њихову мајку Свету Јелену Анжујску, у храму Светог архангела Гаврила (Буковичка црква) у Аранђеловцу, Његово Проесвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију.

Преосвећеном Епископу су саслуживали ахијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Александар Миловановић, протођакон Иван Гашић и ђакони Немања Искић и Милош Павић. Пре Свете Литургије Епископ је освештао звоно за нови храм у изградњи посвећеном архангелу Михаилу у месту Буковик надомак Аранђеловца.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ Јован је присутне вернике поучио значају ових благих речи. Владика је напоменуо да нема ништа лошије него када човек не зна да буде благодаран на оно шта му је дато, од Господа и од људи. Колико год ми можемо дати некоме то је ипак немерљиво ономе шта Господ даје човеку, а даје му живот пре свега овоземаљски, а потом и вечни. Из Светог Јеванђеља смо чули да се демони плаше Господа и да га моле да их не мучи. Ова прича је у исто време и страшна и утешна, страшна из тог разлога што ђаво заиста има велики утицај на човека и велику силу, али и утешна јер је демонска сила немоћна пред Господом Исусом Христом. Човек је најсрећнији онда када је Господ у њему, јер ако је Господ са нама ко ће против нас, наводи Преосвећени Епископ. Ђаволи заиста имају велики утицај на човека, али Господ каже да се тај демонски род изгони само постом и молитвом. У човековом животу на сваком кораку га вребају искушења и демони, али на сваком кораку су ту и анђели Божији, само је на нама да одлучимо пред којим ћемо да се поклонимо. Ако желимо да следимо Господа не можемо да се предамо својим поривима и жељама и не можемо њима угађати. Човек није свестан својих грешака и грехова или се само лицемерно опходи према њима изговарајући „ја сам грешан“. Исти тај човек се плаши да завири у своје срце јер оно шта ће видети тамо није нимало леп призор. Најтеже је владати собом и зауздати себе, али ако макар један мали део тога остваримо ми смо начинили један велики корак ка Господу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Епископ Јован је доделио грамату захвалности донатору Горану Станичићу који је приложио звоно за нови храм у Буковику и који је један од већих помоћника и донатора овога храма.

ђакон Немања Искић