Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У МЕСТУ БАЊА КОД АРАНЂЕЛОВЦА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У МЕСТУ БАЊА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу 24. по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом пророку Илији у месту Бања код Аранђеловца. Његовом Преосвештенству су саслуживали: архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Милован Ранковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, протођакон Иван Гашић и ђакони Немања Искић и Милош Павић.

Хорским појањем је ову Литургију улепшао хор „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца. Непосредно пре почетка Свете Архијерејске Литургије, Епископ Јован је освештао темеље новог парохијског дома који се гради у порти храма Светог пророка Илије у Бањи.

Након читања Светог Јеванђеља Владика Јован је одржао поучну проповед и њоме поучио окупљене вернике. Епископ Јован је на самом почетку своје проповеди навео да је народ који је пратио Господа Исуса Христа остављао своје домове и ишао данима и ноћима само да би видели Исуса и чули Његове утешне речи јер нико не може тако да утеши човека као Господ Бог. Објашњавајући прву од две приче из данашњег Јеванђеља, објаснио је да је излечена од течења крви спашена вером својом јер је, како Епископ каже: „знала да је њена вера неће преварити и да ће помоћу њене вере она бити исцељена“. Само вера може да помогне у излечењу посебно када се види да је она знала да само ако се дотакне крајева Господње одеће да ће се тада излечити. Владика упоређује какав су однос имали људи према овој жени, а какав однос има Господ, људи су је одбацивали и називали је нечистом, а Господ је назива својим дететом: „Не бој се кћери, вера твоја спасла те је, иди у миру“. У другом делу данашњег Јеванђеља говори се о васкрсењу Јаирове кћери. „Господ без икаквог премишљања, није ни питао да ли верује или не верује, сам труд његов је за Њега био довољан, да он позове Господа да му уђе у кућу и излечи умируће дете“, овим Владика наглашава колико је вера битна за наше спасење, колико нам она значи и колико нам она помаже. Ово данашње Јеванђеље заправо говори о вери човековој и сили Божијој, а сила Божија и чуда Божија су тамо где је вера, како поучно говори Владика Јован. Господ је пун разумевања за страдалног човека, али ми када тражимо оздрављење требали бисмо прво да тражимо душевно оздрављење, а потом ћемо и телесно оздравити. Епископ нас је поучио да излечење треба да тражимо од Господа, а не од неких других људи који своје моћи црпе од нечастивог и самим тим се ми повинујемо њему и потпадамо под његову власт. Гатари и врачари, можда знају доста, јер им то нечастиви открива, али они нису они од кога ми треба да тражимо оздрављење, Епископ нас учи да лек тражимо од Господа и тај лек ће нам се дати и још каже да треба да сарађујемо са Богом, да би Бог био са нама. Доласком Господа у Јаирову кућу сва туга и сва патња нестаје, а настаје радост и враћа се вера у све окупљене. Епископ још наводи да је за човека смрт заиста опасна и тешка, али да је та иста смрт за Господа заиста само сан и као што нас неко пробуди из сна тако ће и Господ све нас пробудити из мртвих као да смо само спавали и даровати нам живот вечни, али само ако смо заспали са вером и са надом да ће нас Господ васкрснути и васкрснуће оне који су уснули са Господом и зато треба себе и свој живот да поверимо Христу. Нико не може човеку да да такву радост какву може Господ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Епископ Јован је заслужним верницима доделио грамате признања Кости Чоловићу и Стевану Шуши из Бање, Зорану Станојевићу из Аранђеловца и грамате захвалности Игору Лакић и Предрагу Ковачевићу из Бање.

ђакон Немања Искић