Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ТУЛЕЖ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ТУЛЕЖ КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ суботу, 25. новембра 2017. године, када наша Света Црква прославља спомен на Светог Јована Милостивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у селу Тулеж. Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Иван Теодосић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца. У току Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ Јован је рукопроизвео у чин чтеца Миодрага Николића из села Тулеж.

У својој беседи након читања Светог Јеванђеља Епископ Јован блаженства која су прочитана у том Јеванђељу, пореди са мостом, мостом који је заправо наш пут ка Царству Божијем. Ако би човек поштовао ова блаженства, решио би све проблеме на које наилази у свом животу. Ова блаженства су, како каже Епископ Јован - „блага вест“, она вест која од лошег, праве доброг човека, а грешног човека преводе у безгрешност. Овим блаженствима се човек уздиже до Бога, постаје земаљски анђео и небески човек, како лепо пореди Владика Јован. Човек кроз ова блаженства најбоље види себе и најбоље осећа другога човека. Поштовање ових блаженстава нас преводе у нови начин постојања и преображавају нас у бољег човека. Ако то радимо ми заправо овде предокушавамо Царство Небеско, каже Владика. Ако живимо правдом, то значи да живимо по Богу. Бог никога насилно не спашава, а за то је Епископ навео прелеп пример рекавши, да је жеђ према Богу као материјална жеђ и ако услед своје лењости не желимо да устанемо да узмемо чашу воде да утолимо своју жеђ, тако не можемо ни утолити жеђ за Богом. Врлине приводе човека Богу, као када озебао човек приђе извору топлоте и огреје се, тако исто и човек када приђе Богу њега огрева Божанска Љубав. Треба да постанемо врлински људи. Веома често човек када преживљава неку муку или горчину у свом животи, мисли да му је за ту муку неко други крив, не покушавајући да се загледа у себе да види своје стање, да види шта је учинио за такво своје стање. Благо онима који су чистога срца, јер Бог од нас тражи чисто срце, а ако желите да видите где је човек, онда треба да се загледамо човеку у његово срце, јер све излази из његовог срца и добро и лоше. Ако нема Бога у човековом срцу, онда у тим срцима нема ни љубави, каже Преосвећени Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У поподневним часовима Епископ Јован је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу крстио малог Богдана, сина Жељка Радојевића из Аранђеловца. Након Свете Тајне Крштења Епископ се обратио својом поучном беседом куму, родитељима и свим присутнима појаснивши који значај ова Света Тајна има на човека рекавши да ће Господ препознати своје стадо по мирису Светога Мира којим смо помазани на Светом Крштењу.

ђакон Немања Искић