СПАСОВДАН У КРАГУЈЕВЦУ

СПАСОВДАН У КРАГУЈЕВЦУПравославна црква четрдесет дана након Васкрсења Христовог празнује Вазнесење Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа. Својим Вазнесењем Христос је у телу ушао у Царство Небеско. То је први пут у послепадној историји, да се људска природа вазнела у простор Царства Небеског. Господ Исус Христос је човека одвојио од земље и упутио га у Небо, вратио га Небу које је изгубио грехом у рају.

На овај светли и радосни празник, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Крагујевцу уз саслужење братства Саборног храма. После прочитаног Јеванђеља, јереј Дејан Лукић у својој беседи између осталог је рекао: „На дан Вазнесења Христовог извршено је помирење између Бога и васцелог рода људског. Вазнесењем су земља и Небо поново сједињени. Сада је могуће прећи са земље на Небо, јер Христос својим телом уводи нашу човечанску природу у просторе Царства Небеског, са десне стране Оца“.

Евхаристијско сабрање око свога епископа крунисано је великим бројем причасника, нарочито деце, који су предокусили вазнесењем људске природе у Христу радост Царства Небескога.

јереј Срећко Зечевић

{gallery}Galerije/Vesti/Juni2008/spasovdan{/gallery}