СЛАВА ХОРА МЛАДИХ САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

HOR MLADIH U KRAGUJEVCU EPARHIJA SUMADIJSKAУ недељу Светих Отаца првог васељенског сабора 08. 06. 2008. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма и протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду, који је ове године изасланик Светог Архијерејског Синода СПЦ у Богословији „Светог Јована Златоуста“. У оквиру службе пререзан је и славски колач Хора младих Саборне цркве у Крагујевцу, који као своје молитвен заштитнике пред Господом прослављају Свете Оце првог васељенског сабора у Никеји. 

Хор Младих је основан 1981. год. са благословом блаженопочившег епископа шумадијског Саве, а на иницијативу младог свештеника Станка Секулића. Чланови хора су у почетку били углавном млади (претежно студенти), по чему је друштво и добило име, које и данас носи. То су били већином полазници веронауке, а касније им се прикључују и сви чланови хора Хришћанске заједнице. За кратко време, савладавши литургију од Мокрањца, хор почиње да редовно учествује на богослужењима. Први диригент била је Јованка Секулић, а највећи део времена хор је водио отац Станко Секулић. Касније, под његовим патронатом, велики допринос у раду хора дали су и диригенти Иван Филиповић и Љиљана Миловић. Најскорије прегнуће о. Станка је и оснивање катедралног мушког октета "Свети Роман Мелод", такође при Светоуспенском саборном храму.

Садашњи диригент, Оливер Беговић, вероучитељ, апсолвент Богословског института у Београду и члан друштва од 1997. године, руководи радом хора од септембра 2002. године. Током његовог досадашњег рада највећа пажња посвећује се очувању континуитета и складном функционисању друштва, с обзиром на чињеницу да је у току период једне од смена генерација и приспећа великог броја нових чланова. Осим тога, и даље се успешно ради на проширењу репертоара и побољшању квалитета певања.

Основа целокупне делатности Хора младих јесте неговање православног црквеног појања, као и прикупљање и очување разних дела црквене музичке уметности. Рад друштва обогаћен је и многим наступима и путовањима у земљи и иностранству, те учешћем на богослужењима широм епархије шумадијске.

Поред наведеног, треба рећи да је кроз Хор младих прошао велики број људи, нарочито младих - забележено је, наиме, до данашњих дана, више од пет стотина чланова овог друштва. Важно је нагласити и то да је овај хор послужио и као основа за настајање осталих хорова у шумадиској епархији.