ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЈАСЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЈАСЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ петак, 2. марта 2018. године, друге недеље Часног поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали настојатељ манастира Пиносаве игуман Петар (Драгојловић), архијерејски намесник јасенички Велибор Ранђић, парох селевачки Ненад Петровић, парох глибовачки Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић. Светом Причешћу су приступили и остали присутни свештеници овог намесништва.

Светој Литурији је претходила исповест свештенства коју је извршио, благословом Његовог Преосвештенства, високо преподобни игуман Петар, настојатељ манастира Пиносаве у Кусатку.

Преосвећени владика Јован је у својој очинској и Богом надахнутој беседи поучио окупљени народ о смислу и значају Великог поста као и припреми за њега. Посебно је нагласио да ако би човек хтео да победи све своје непријатеље мора победити самога себе, а да су му за то потребни пост и молитва. Истакао је да смирени човек види своје грехе и не осуђује брата свога како се и молимо у Великопосној молитви. На крају је закључио да су пост, молитва, вера, причешће средства за очишћење, грехом упрљане, душе.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Литургије се причестио верни народ као и деца из градских основних школа предвођена њиховим вероучитељима господином Милошем Свићем и господином Срећком Милошевићем.

После Свете Литургије у сали парохијског дома уследило је читање реферата на тему “ПРАВОСЛАВНА ДУХОВНОСТ И САВРЕМЕНИ ЧОВЕК” - реферат је писао јереј Драган Икић старешина Преображењског храма.

После читања уследила је креативна дискусија у којој су узели учешће сви присутни свештеници. Рад су сви оценили високом оценом, али је и свако дао своје виђење ствари на ову тему и поставио питања. На питања су стрпљиво и са пуно братске и очинске љубави одговарали отац Драган и владика Јован саветујући свештенике како да живе и како да што боље врше своје пастирско служење на спасење народа Божијег и на своје спасење.

Након дискусије уследила је трпеза љубави коју је припремило братство Преображењског храма.

ђакон Владимир Степановић