ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у петак, 30. марта 2018. године, организован је тринаести по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је био Факултет педагошких наука из Јагодине. Учествовала су деца, која похађају треће и четврте разреде основних школа, из свих школа, градских и приградских.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, него да што боље разумеју речи Светог Писма: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.

Све је, наравно, почело учешћем ђака свих основних школа из јагодине и околних села на Литургији која је служена у храму Светих Арханђела Михаила и Гаврила на којој се причестило близу 200 малишана, учесника Васкршњег часа, као и приличан број верног народа.

После Литургије, јагодинске ђаке је у својим просторијама угостио Факултет педагошких наука. Тамо је приређено пригодно послужење које су припремиле градске школе, Црквене општине и сам факултет који је примио ученике, њихове вероучитеље и учитеље на већ традиционалном Васкршњем часу.

Ђаци су подељени у групе од по двадесетак ученика и после поздравних речи и петнаестоминутних увода у час које су одржали јагодински вероучитељи, остатак часа су реализовали студенти уз помоћ својих ментора, а атмосфера је била обележена креативношћу, дружењем и радошћу.

Активности са ученицима одржали су студенти завршних година студија под менторством својих професора и асистената. Активности су обухватиле корелацију садржаја предмета: Српски језик и књижевност и Музичка култура на првом двочасу, а на другом Природа и друштво и Ликовна култура.

У знаку предстојећих празника, преко 160 присутних ученика научило је и одиграло “Пролећно коло” уз музичку пратњу студената.

Око 50 декоративних васкршњих јаја, која су настала тога дана, биће понуђена на празничним аукцијама у организацији Црквених општина.

Руковођени речима апостола “Ако Христос није устао, узалудно је проповедање наше, и узалудна је и вера наша”, можемо слободно рећи да је овај догађај допринео да се: смисао, пуноћа и значај Христовог Васкрсења усади у дечија срца, што говори да је “Васкршњи час” испунио свој циљ, јер само човек који је ослобођен смрти може се назвати истински слободним.

вероучитељ Предраг Димитријевић