СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВЦА

СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВЦАУ недељу, 7. октобра 2018. године, када света православна Црква молитвено прославља преподобног Симона монаха, свету првомученицу Теклу, светог краља Владислава и преподобног Давида Српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Прерадовцу, уз саслуживање свештеника крушевачке и шумадијске епархије.

Манастир Прерадовац посвећен је преподобном Симону монаху - светом краљу Стефану Првовенчаном. Епископ је својим служењем учинио велику част игуманији Текли, која је овог дана прославила свој имендан, као и њеном сестринству и верном народу.

Многобројни верници окупили су се од раних јутарњих часова како би дочекали свог Првојерарха и заједно прославили овај дан, у народу познат још као и Краљевдан. До доласка Епископа манастирска порта је била испуњена. На сам долазак Његовог Преосвештенства огласило се први пут новопостављено велико црквено звоно које је одјекивало левачким виноградима.

После прочитаног зачала из Светог Јеванђеља, својим епархијанима се својом богонадахнутом беседом обратио Епископ Јован. Честитајући празник и славу игуманији и свима окупљенима, Владика се осврнуо и на јеванђелске речи о љубави: “Односи у породици, у селу, држави, у Цркви, били би нам решени на јеванђелски начин зато што би сваки од нас чинио оно што жели да му други чине, и обрнуто”. Кроз своју беседу, Владика се осврнуо и на јеванђелску етику рекавши: “Је л' има неке боље етике на свету која је написана од ове, јеванђелске? Има ли поучнијег примера да је ико на свету могао овако нешто казати као што је казао Господ? Ако желимо да други са нама поступају добро, онда то тако треба да чинимо и ми према другима. Ако не желимо да нас други вређају, значи да не треба ни ми друге да вређамо”. Владика је верницима скренуо пажњу на делатну љубав рекавши: “Затворена шака не само што не прима ништа, она не може ни да даје. Тако је и са срцем човековим, ако је његово срце затворено, ако је он само себе затворио у своје срце, онда у њему нема места за Бога, нема места за добро. Шта је то Христова љубав? Христова љубав јесте порицање свих видова нашег егоизма, наше себичности, наше саможивости. Ову јеванђелску љубав да чинимо другима оно што желимо да други нама чине је управо чинио свети преподобни Симон монах. Он је у себи имао баш оне плодове Духа Светога - љубав, веру, наду, стрпљење и он се заиста трудио у животу да испуни ову јеванђелску врлину”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На позив свештенослужитеља: “Са страхом Божијим, вером и љубављу приступите”, Светом Причешћу приступио је велики број верника. Након заамвоне молитве извршен је опход око цркве и пререзан славски колач.

По отпусту и дељењу антидора, домаћини славе игуманија Текла и госпођа Славица Јовановић из Цириха позвали су све присутне на трпезу љубави.

Бојан Стојадиновић, јереј