ЕПИСКОП ЈОВАН: “ХРИШЋАНИ СУ ИЛИ ГРАДИТЕЉИ ИЛИ РУШИТЕЉИ СВОГА СПАСЕЊА”

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ХРИШЋАНИ СУ ИЛИ ГРАДИТЕЉИ ИЛИ РУШИТЕЉИ СВОГА СПАСЕЊА”Понедељка двадесетог по Педесетници, 8. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Славко Зорица, свештеник у Дубровнику и писац уџбеника црквенословенског језика за богословије, јереј Александар Мирковић и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су: ипођакон Милош Коцић, Милош Караклајић и Александар Бојанић. По прочитаном Јеванђељу по Луки, који нам говори о блаженима и непропадљивом благу на небу, и после речи апостола Павла да градимо са страхом и трепетом спасење, Преосвећени Владика се верницима обратио беседом.

Епископ је истакао да је Христос остао послушан Оцу своме до смрти на крсту. „Хришћани треба да остану послушни у свему зарад сопственога спасења. Пример хришћанима у свему треба да остане Христос. Шта би значила за нас реч: “Градите спасење”? То значи да су хришћани и рушитељи и градитељи свога спасења. Наше је да све што се у Христу налази зарад нашега спасења, да у то уграђујемо своје мисли, срце и душу и читав наш живот. Страх и трепет треба да нам буду главни сарадници у нашем спасењу. То није страх онај физички, да Господ хоће да убије човека. Нико нас тако не воли нити нас је заволео као Бог. Са свих страна нас нападају зли дуси, кроз искушења и саблазни. Наш поглед може да нас води спасењу. Живот нам се даје за зидање наше зграде спасења”, поучио је Епископ Јован. „Без страха се не може ништа чудесно и племенито изгради”, подсетио је Владика на речи светог Јована Златоустог.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Храм Светога Саве је започет деведесетих година прошлога века, за време блаженопочившег епископа Саве. Освећен је октобра 2010. године од стране Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја, уз саслужење више архијереја наше свете помесне Цркве. У суседству се налази средња богословска школа Свети Јован Златоусти, која се у просторијама садашњег интерната налази још од 2002. године, и оне заједно сачињавају, може се слободно рећи један дом. Богослови, који долазе из свих српских земаља и дијаспоре, похађају свакодневно богослужења у нашем светом храму и узимају активног учешћа у њима.

ђакон Александар Ђорђевић